Priset på matlagningsgas har stigit drastiskt sedan blockaden infördes. Foto: TT

FN: Miljontals människor hotas av svält i Jemen

Publicerad

Hjälporganisationer kommer inte in i Jemen sedan den saudiledda koalitionen stängt alla vägar.
Nu varnar FN och Röda korset för att miljontals människor står inför en livshotande katastrof. Befolkningen är beroende av mat och mediciner utifrån.

I måndags meddelade den saudiledda koalitionen, som stöder regeringen och strider mot Houthi-rörelsen, att den skulle stänga alla vägar in i landet till havs, på marken och i luften. Koalitionen anklagar Iran för att förse Houthi-rörelsen med vapen och uppger att blockaden är ett försök att stoppa införseln. Iran förnekar anklagelserna och skyller konflikten i Jemen på Saudiarabien, skriver BBC och Reuters.

Miljontals jemeniter är beroende av nödhjälp i form av både mat och medicin och nu varnar FN för en svältkatastrof. Sverige har begärt möte i säkerhetsrådet om situationen i Jemen, vilket ska hållas på onsdagen.

– Vi vill att alla luft- och fartygshamnar ska vara öppna för att försäkra att mat, bränsle och mediciner kan komma in i landet, säger Jens Laerke, talesperson för FN:s kontor för samordnandet av humanitärt bistånd, till Reuters.

Bränslepriset skjutit i höjden

Över en natt har bränslepriset stigit med 60 procent medan priset på matlagningsgas fördubblats.

– Det här är ett tillträdesproblem av gigantiska proportioner just nu, säger Jens Laerke.

Även Röda korset varnar för en humanitär katastrof.

– Mat, medicin och andra grundläggande förnödenheter är kritiska för överlevnaden hos 27 miljoner jemeniter, som redan är försvagade av en konflikt som nu är inne på tredje året, säger Robert Mardini, regional chef för Internationella rödakorskommittén i Mellanöstern, i ett uttalande enligt Reuters.

Bland annat har ett parti med klortabletter, som används i kampen mot kolera, stoppats vid Jemens norra gräns. Röda korset befarar att samma sak kan hända med 50.000 doser insulin som ska levereras nästa vecka.

Omfattande koleraepidemi

FN utreder nu om blockaden faller in under begreppet ”kollektiv bestraffning”, vilket är förbjudet enligt internationell lag.

Jemen är hårt drabbat av interna strider. Dessutom brottas landet med en omfattande koleraepedimi som har skördat 2.194 dödsoffer sedan i april. Nästan en miljon människor misstänks ha smittats av bakterien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet