”I samband med ett antal demonstrationer så har det varit människor som har slagit sönder fönsterrutor och stulit varor så det finns en viss grund för den här oron”, säger Jan Hallenberg. Foto: Justin Lane/TT/Utrikespolitiska institutet

Företagare i USA gör sig redo för våldsamheter – skyddar sig inför valnatten

Uppdaterad
Publicerad

Washington, New York och Philadelphia. I USA rustar sig nu företagare och butiksägare för det värsta – att valnatten den 3 november kommer att sluta i våldsamheter.

– Det här är en nivå av oro som är större än den någon gång har varit, i varje fall sedan 1968, säger USA-experten Jan Hallenberg.

New York Times, Fox Business, och CNN rapporterar alla om hur butiksägare i flera stora städer i USA vidtagit åtgärder för att skydda sina butiker. Och det är inte bara småföretagare. Varuhuskedjan Macy's ikoniska flaggskeppsbutik på Manhattan är en av de butiker vars fönster nu täcks av plywoodskivor. Detta är någon ovanligt, åtminstone i samband med presidentval.

– Jag är inte medveten om det under senare val i alla fall. Det här är en nivå av oro som är större än vad den har varit sedan 1968 (i samband med protesterna mot Vietnamkriget, reds anm.) då det var väldigt instabilt, säger Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet.

Presidentvalet i USA 2020

Samhället rustar för våldsamheter, vad kan man dra för slutsatser av det?

– Jag drar slutsatsen att det är mer instabilt i USA än det har varit sedan slutet på 60-talet. I samband med ett antal demonstrationer så har det varit människor som har slagit sönder fönsterrutor och stulit varor så det finns en viss grund för den här oron.

”Man läser om länder i tredje världen”

En av de städer som vidtagit åtgärder är Beverly Hills i Los Angeles County, Kalifornien. Där har polisen bestämt sig för en ”proaktiv lösning” och stängt av Rodeo Drive, en affärsgata känd för sina lyxiga butiker. Anledningen är att man fruktar protester.

I New York Times vittnar flera företagare om oron. En av dem är Shane Fernett från Colorado Springs som har försett flera kunder med plywoodskivor så de kan skydda sina butiker. Han vittnar om den unika situationen.

– Jag är över 50 år gammal och trodde aldrig att jag skulle få uppleva det här. Man läser om att det här händer i länder i tredje världen, inte i Amerika, säger han till New York Times.

Jan Hallenberg på UI håller med om att situationen är speciell, samtidigt vill han tona ner det som händer.

– Jag tror inte att det blir nationsvida kravaller utan i enstaka områden, säger han.

”Den amerikanska staten är fortfarande väldigt stark”

Att det skulle bli ett nytt inbördeskrig i USA, något som många amerikaner enligt opinionsundersökningar fruktar, ger Jan Hallenberg inte mycket för.

– Det är svaga stater det blir inbördeskrig i, den amerikanska staten är fortfarande väldigt stark. Det här våldet kan fortfarande vara olyckligt men man ska inte överdriva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet