Frankrike ”rättar” USA:s påståenden om Parisavtalet

Uppdaterad
Publicerad

I efterdyningarna av att USA:s president Trump beslutat att dra sig ur Parisavtalet mot klimatförändringar har flera världsledare beklagat sig över beslutet. Frankrike, med president Macron tycks också nu gå i spetsen för att öppet kritisera beslutet, och på sina håll snudd på driva med kollegan på andra sidan Atlanten, bland annat genom ett videoklipp där man med tuschpenna ”rättar” ett videoklipp från Vita huset.

USA:s president Donald Trump har som bekant i veckan tagit beslutet att landet drar sig ur Parisavtalet, och USA blir därmed det första land att lämna det omfattande klimatavtalet från 2015, av de 195 länder som skrivit på det.

Trump anser att avtalet kostar USA för mycket och att han genom att lämna det uppfyller vallöftet om att sätta amerikanska arbetare först.

USA lämnar klimatavtalet

LÄS MER: USA lämnar Parisavtalet

Macron: ”Finns ingen plan B”

Flera världsledare har offentligt beklagat Trumps beslut djupt. Bland annat har de europeiska makterna Tyskland, Frankrike och Italien redan, i ett gemensamt brev, utan omsvep förklarat att avtalet inte kommer att skrivas om, och att man själva kommer att fortsätta stödja överenskommelsen.

– Det finns ingen plan B, sa bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron.

LÄS MER: Världsledare besvikna efter Trumps beslut

Vill locka besvikna amerikaner till Frankrike

Just Frankrike och dess regering, med Macron i spetsen, går också ett steg längre för att driva hem sin poäng till USA.

I en presskonferens som svar på Trumps besked, tog Macron, efter ett kort uttalande på franska, till orda på engelska (ett sällsynt agerande för en fransk president) för att locka besvikna amerikaner till andra sidan Atlanten.

– Till alla forskare, ingenjörer, entreprenörer och ansvariga medborgare som blev besvikna över beslutet från USA:s president, vill jag säga att de i Frankrike kommer att finna ett nytt hemland.

– Jag säger till dem: Kom, och jobba här med oss. Låt oss arbeta tillsammans för konkreta lösningar för vårt klimat.

LÄS MER: Symbolladdat möte mellan Macron och Putin

”Gör planeten fantastisk igen”

Budskapet ekar bekant med ett som Macron redan spridit i ett kort klipp från februari i år, alltså redan ett par månader innan han valdes till fransk president i början av maj i år.

Som om det inte var nog med det, valde Macron i sin ovan nämnda presskonferens också att göra en parafras på Donald Trumps valslogan ”Make America great again” (ungefär ”gör USA stort/fantastiskt igen”):

– Var vi än bor, vilka vi än är, har vi alla samma ansvar: Att göra vår planet fantastisk igen [Make our planet great again].

Macron twittrade också senare ut en bild med samma pastischerade budskap. I skrivande stund har budskapet delats vidare över 200.000 gånger, vilket enligt France Info är rekord för ett franskt Twitterkonto.

Franska UD ”rättar” Vita husets informationfilm

Det hela slutar dock inte där. Under fredagskvällen tog det franska utrikesdepartementet pikandet mot Trump till en ny nivå, när de på sitt engelskspråkiga Twitterkonto publicerade en, enligt dem själva, ”korrigerad” version av en video publicerad av Vita huset.

Klippet i sin originalform spreds av USA:s regering för att förklara varför man ansåg att Parisavtalet var dåligt för USA.

LÄS MER: Obama om Trumps beslut: Förkastar framtiden

I franska UD:s variant har man tagit samma klipp, men med röd tuschpenna strukit över vissa ord och ”korrigerat” budskapen, för att i stället förklara varför det är dåligt för både USA och världen att landet lämnar Parisavtalet.

”Vi har sett Vita husets video om Parisavtalet. Vi håller inte med – så vi har ändrat den. #GörPlanetenFantastiskIgen”, skriver man.

Klippet i sin originalform som spreds av USA:s regering...

Klippet i sin originalform som spreds av USA:s regering.

...och efter franska ”rättningen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA lämnar klimatavtalet

Mer i ämnet