Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Shibbye kommenterar händelserna som utspelat sig på Jävafältet. Foto: SVT

Schibbye om upploppen i Järva: Därför stormar 1 000 personer och inte 30

Uppdaterad
Publicerad

Frilansjournalisten Martin Schibbye är inte förvånad över stormningen av festivalen på Järvafältet.

– Man ser att den här regimen har begått dokumenterade övergrepp inte bara i Eritrea utan även i Etiopen. Det gör konflikten ännu mer laddad, säger frilansjournalisten Martin Schibbye som var på plats på Järvafältet under fredagen.

Frilansjournalisten Martin Schibbye, som tidigare suttit fängslad i Etiopien, har bevakat Eritrea under lång tid. Han ser att det är starka känslor inblandade från båda sidor.

– Eritrea är ett ungt land fött ur tre decenniers långt befrielsekrig. Landet tvingades bli en del av Etiopien när de andra länderna avkoloniserades. Alla eritrianska familjer har betalat ett oerhört högt pris för att landet ska kunna finnas. Och det gör också att konflikten blir så laddad på bägge sidor, säger han i SVT:s Aktuellt.

Upploppen på Järvafältet

Har kallats världens blodigaste konflikt

Eritreas ställningstagande i konflikten om Tigray gör att det är en allt mer laddad stämning mellan regimvänliga eritreaner och dess kritiker.

Konflikten i Tigray har kallats världens blodigaste konflikt med hundratusentals döda, utbredd hungersnöd och miljontals på flykt. FN har flera gånger slagit larm om möjliga krigsförbrytelser och människorättsbrott. Man kom överens om en vapenvila hösten 2022.

Att den eritreanska regimen stöttat den etiopiska regeringen i kriget mot rebellerna i Tigray har kritiserats av regimkritiker, och också bland en del etiopier som vill hämnas för krigsbrotten.

– Det gör att konflikten blivit ännu mer regional. Det har ju varit protester tidigare, men det är därför det är 1 000 väl förberedda personer som stormar den här festivalen nu och inte 30, säger Martin Schibbye.

Se Martin Shibbyes analys i Aktuellt i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppen på Järvafältet

Mer i ämnet