Frilansjournalisten Martin Schibbye, som tidigare suttit fängslad i Etiopien, har bevakat Eritrea under lång tid. Han ser att det är starka känslor inblandade från båda sidor.
– Eritrea är ett ungt land fött ur tre decenniers långt befrielsekrig. Landet tvingades bli en del av Etiopien när de andra länderna avkoloniserades. Alla eritrianska familjer har betalat ett oerhört högt pris för att landet ska kunna finnas. Och det gör också att konflikten blir så laddad på bägge sidor, säger han i SVT:s Aktuellt.
Har kallats världens blodigaste konflikt
Eritreas ställningstagande i konflikten om Tigray gör att det är en allt mer laddad stämning mellan regimvänliga eritreaner och dess kritiker.
Konflikten i Tigray har kallats världens blodigaste konflikt med hundratusentals döda, utbredd hungersnöd och miljontals på flykt. FN har flera gånger slagit larm om möjliga krigsförbrytelser och människorättsbrott. Man kom överens om en vapenvila hösten 2022.
Att den eritreanska regimen stöttat den etiopiska regeringen i kriget mot rebellerna i Tigray har kritiserats av regimkritiker, och också bland en del etiopier som vill hämnas för krigsbrotten.
– Det gör att konflikten blivit ännu mer regional. Det har ju varit protester tidigare, men det är därför det är 1 000 väl förberedda personer som stormar den här festivalen nu och inte 30, säger Martin Schibbye.
Se Martin Shibbyes analys i Aktuellt i klippet ovan