SVT:s utsända Marie Nordstrand vittnar om enorm förödelse och misär i Syrien. Foto: SVT/Scanpix

”Fullständig förödelse i Syrien”

Uppdaterad
Publicerad

Som en av få utländska journalister har SVT:s Marie Nordstrand lyckats ta sig in i Syrien där hon befunnit sig 17 dagar.

Efter att ha rest runt i mer än två veckor i ett krigshärjat Syrien berättar Marie Nordstrand för Rapport om en oerhörd förödelse i landet.

-By efter by, stad efter stad är sönderbombade. Civilbefolkningen lider enormt och det är brist på praktiskt taget allt som människor behöver i vardagen, säger Marie Nordstrand.

Hon berättar om städer som lagts i ruiner där praktiskt taget hela befolkningen flytt till landsbygden och de tillfälliga flyktingläger som satts upp.

Oppositionen mindre splittrad

Det har talats om splittring inom den syriska oppositionen, men efter att ha träffat flera personer i Fria syriska armén har Marie Norstrand en annan bild.

-Oppositionen verkar vara mindre splittrad nu än för ett år sedan, vilket man kan se då de lyckats hålla emot den syriska armén i Aleppo och på andra ställen.

-Men i ett land som har varit en hårt styrd diktatur i 40 år är det svårt att bygga upp ett politiskt system på drygt ett år, så det är klart att det finns splittringar inom oppositionen, berättar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet