Giftattacken mot ryske dubbelagenten Sergej Skripal – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Mordförsöket på den före detta ryska agenten Sergej Skripal och hans dotter har lett till en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland.

Bakgrund: Detta har hänt

Den 4 mars i år åt Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus. Deras tillstånd är inte längre kritiskt. Även den första polisen som hjälpte dem befinner sig på sjukhus.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen.

Det är oklart hur giftet har använts mot far och dotter. Brittiska myndigheter har uppmanat runt 500 personer som besökt pubar och restauranger i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar sedan de hittat spår av nervgift.

Sergej Skripal, 66, var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Källa: AFP

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet