• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Grekiska partier utlovar regering

Uppdaterad
Publicerad

De grekiska partierna Ny demokrati och Pasok har siktet inställt på att samregera. En uppgörelse har utlovats under tisdagen enligt källor.

Ny demokrati och Pasok kommer att bilda regering under tisdagen, sade en källa med insyn i förhandlingarna till nyhetsbyrån Reuters på måndagskvällen.

Källan uppgav även att Grekland kommer att be om uppskov med budgetåstramningsåtgärderna, att få implementera dem under fyra år i stället för två.

Evangelos Venizelos, från socialistpartiet Pasok och före detta finansminister, efterlyste en regering som även inkluderade andra vänsterpartier, men lovade att samtalen kommer att avslutas under tisdagen.

Syrizaledaren Alexis Tsipras har uteslutit samarbete.

Påhittat problem

Butiksägaren Spiros Kontogiannis är besviken på valresultatet. Han hade hoppats på seger för vänsterpartiet Syriza och förklarar motgången med att alltför många väljare lät sig skrämmas av hotet om ”grexit”, att Grekland skulle kunna tvingas överge euron.

-Det är ju inte en fråga om drakma eller euro. Detta är ett påhittat dilemma. Vad allt handlar om är att vi är människor, med solidaritet mot andra – inte kannibaler, säger han.

Han driver en blomsteraffär insprängd i muren som omgärdar Greklands parlament.

Många bytte parti

Statsvetaren Kostas Panagopoulos, som driver opinionsmätningsinstitutet Alco, spår som många bedömare att Samaras verkligen får ihop en regering. Och han håller i princip med om blomsterhandlarens analys.

-I valet den 6 maj dominerade besvikelse och ilska. Detta fanns kvar i söndagens val, men överskuggades av rädslan för framtiden.

Omsvängningen avspeglas i att omkring en tredjedel av väljarna bytte parti under de sex veckorna mellan nyvalen.

Oavsett politisk hemvist räknar många med att nästa regering får problem redan i september-oktober, när folkets förväntningar åter ställs mot åtstramningskrav, fortsatt recession och växande arbetslöshet.

-Arbetslösheten kan mycket väl växa till 26-27 procent innan det vänder. Botten nås kanske vid årsskiftet, säger en bankkälla TT träffar i Atens finanskvarter.

Han hoppas att försommarens tendens till bankrusning ska ebba ut när en ny regering kommit på plats.

Tror på nytt nyval

Om ett halvår, när budgeten för 2013 ska klubbas i parlamentet, befarar många en ny regeringskris – även om det utåt ofta påpekas att det krävs minst två års samarbete inom stödprogrammets ramar för att hitta en väg ur krisen.

-Jag har lagt in ett nyval i Alcos budget nästa år, säger Panagopoulos.

Avgörande blir hur mycket draghjälp eurozonens ledare och IMF kan erbjuda i form av uppmjukade lånevillkor. Och på hemmaplan måste Syrizas och andras stundtals våldsamma kamp mot krispolitiken hanteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Greklands ekonomiska kris

Mer i ämnet