Gnistan till de gula västarnas rörelse uppstod ur en ilska mot höjda bränslepriser men har växt till en landsomfattande protest mot president Macron och hans ekonomiska politik. Foto: Pascal Guyot/AFP/TT

Gula västarna laddar för nya protester i Frankrike – tiotusentals poliser kallas in

Uppdaterad
Publicerad

Lördag den 8 december går ridån upp för den fjärde akten i Paris. Så beskriver rörelsen ”les gilets jaunes”, de gula västarna, de nya protester man planerar att genomföra runt om i Frankrike och framför allt i huvudstaden i helgen. Tiotusentals poliser har kallats in i ett försök att stävja en upprepning av tidigare våldsamheter. UD uppmanar svenskar på plats att iaktta försiktighet.

Redan har scenerna från förra helgens upplopp i Paris chockat nationen, med brända bilar, en nedklottrad Triumfbåge, plundrade butiker och hundratals skadade och gripna i sammandrabbningar med polisen. Oroligheterna var de värsta sedan studentrevolten 1968.

89 000 poliser

Inför lördagen befaras ytterligare våld och vandalisering. En källa vid president Emmanuel Macrons kansli säger att underrättelser talar om att hårdföra delar av proteströrelsen kommer att ta sig till huvudstaden för att ”vandalisera och döda”.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Sammanlagt har regeringen nu mobiliserat 89 000 poliser i hela landet för att upprätthålla ordning och säkerhet. 8 000 kommer att vara utplacerade i huvudstaden.

Eiffeltornet stängs

På Paris paradgata Champs-Élysées uppmanas samtliga butiker att hålla stängt under lördagen och övriga näringsidkare har fått råd om att ”säkra sina ägor”. Turistattraktioner som Eiffeltornet och museet Louvren kommer också att hållas stängda av säkerhetsskäl.

Flera evenemang som en klimatmarsch, julmarknader och matcher i den franska fotbollsligan har ställts in eller skjutits upp. Även Sveriges ödesmatch mot Frankrike i pågående handbolls-EM har flyttats fram.

Svenskar manas till försiktighet

Paris är en av världens mest besökta städer och turistnäringen har efter protesterna sett en tydlig minskning av antalet hotell- och restaurangbokningar i staden, rapporter France Info.

Svenska UD avråder inte från resor till staden, men uppmanar medborgare som befinner sig i Paris att undvika folksamlingar och ”iaktta allmän försiktighet”. Sveriges ambassad i Frankrike uppdaterar löpande sin bedömning av läget och hänvisar även till lokala myndigheter.

BAKGRUND: Gula västarnas framväxt

Gula västarnas protester har skakat Frankrike i flera veckor. Vägar och bränsledepåer har blockerats, hundratals personer har skadats och fyra har dött till följd av olyckor, sedan aktionerna inleddes den 17 november.

Gnistan till rörelsen uppstod ur en ilska mot höjda bränslepriser men har växt till en landsomfattande protest mot president Macron och hans ekonomiska politik.

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe klargjorde i veckan att regeringen är redo för dialog och visar det genom att helt slopa planerna på skattehöjning på bränsle i statsbudgeten för 2019, vilket dock inte har gjort mycket för att lugna protesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet