Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vakna, världen!” – hör rösterna inifrån Gaza. Foto: AP/REUTERS

Senaste nytt om Hamas och Israel

Uppgifter: Våg av israeliska attacker mot Libanon

En större våg av israeliska attacker har träffat utkanten av en stad i södra Libanon, skriver Libanesiska medier på X, något som man uppger även israelisk media bekräftar.

"Israeliska krigsflyg genomförde en serie våldsamma angrepp mot utkanterna av Jabal balat, mellan Marwahin och Aita al-Shaab", skriver dem.

Israeliska militären har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Överblick

Egyptisk media: Det finns inga tunnlar vid gränsen

Israeliska medier har rapporterat att det ska finnas tunnlar vid den egyptiska gränsen mot Gaza. Men egyptiska statsknutna medier tillbakavisar nu de israeliska uppgifter med hänvisning till en källa "på hög nivå".

Källan ska även ha uppgett att det endast rör sig om "israeliska försök att sprida lögner om situationen för sina styrkor i Gaza."

Israelisk rådgivare: Kriget kan pågå året ut

Kriget mellan Israel och Hamas kan pågå till årets slut, enligt den israeliske nationelle säkerhetsrådgivaren Tzachi Hanegbi.

- Det kan bli ytterligare sju månader av strider för att befästa vår framgång och uppnå vad vi har definierat som förgörelsen av Hamas makt och militära förmågor, säger han.

Han uppger samtidigt att diskussioner har inletts om Gazas framtid efter kriget. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare sagt att en palestinsk stat efter kriget i Gaza inte kommer på fråga.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att Israel så snart som möjligt behöver en plan för vad som ska hända efter kriget.

- Vid avsaknaden av en plan för dagen efter blir det ingen dag efter. Och det är hit vi behöver ta oss, säger Blinken till reportrar.

TT

Markerad händelse

Israel: Full kontroll över Philadelphi-korridoren

Den israeliska militären har uppnått full operativ kontroll över korridoren Philadelphi som går längs gränsen mellan Gaza och Egypten. Det rapporterar Reuters med hänvisning till en israelisk militärradio-rapport.

Markerad händelse

USA: Oklart om amerikanska vapen använts i Rafah

USA har inte kunnat verifiera om amerikanska vapen användes av Israel i de senaste dödliga attackerna i Rafah. Det säger
USA:s utrikesminister Antony Blinken inför reportrar under ett besök i Moldavien på onsdagen.

Han tillägger att vilka vapen och som användes och på vilket sätt, måste utredas.

Markerad händelse

Bilder: Biståndspiren nästan helt nedmonterad

Den temporära piren vid Gazas kust som installerades för att underlätta leveranser av humanitärt bistånd, har nästan helt nedmonterats de senaste 24. Det visar nya satellitbilder tillhandahållna av Maxar Technologies.

Under tisdagen meddelade USA:s Pentagon att man stoppat leveranser av humanitärt bistånd via piren efter komplikationer med anledning av bland annat oväder.

Bild på piren innan den blev nedmonterad, bredvid bild på när nästan inget finns kvar.
Bilden till höger visar vad som finns kvar av piren sedan Pentagon gick ut med att man stoppar biståndsleveranser. Foto: Maxar Technologies/AFP/TT

Brasilien tar hem sin ambassadör från Israel

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva har bestämt sig för att kalla hem landets ambassadör från Israel. Lula har vid flertal tillfällen uttryckt sig kritiskt till kriget i Gaza.

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: Andre Borges/EPA
Markerad händelse

Palestinsk minister: Inga indikationer på att gränsövergången öppnas

Den palestinska hälsoministern Majed Abu Ramadan uppger att det inte finns några indikationer från Israel om att gränsövergången i Rafah kommer öppna inom en snar framtid. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Gränsövergången i Rafah har varit viktig för att få in nödhjälp i Gaza. Israel tog kontroll över övergången tidigare denna månad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hör Kristersson (M) om attacken mot Rafah

- Vi är mycket bekymrade över att Israel inte lyssnar på de tydliga uppmaningar som kommit från världssamfundet, säger statsminister Ulf Kristersson (M) om attacken mot Rafah.

Markerad händelse

Israel: Fortsatt krig i minst sju månader till

Israels nationella säkerhetsrådgivare Tzachi Hanegbi säger att striderna i Gaza kommer att fortsätta i minst sju månader till.

Samtidigt har flera västerländska ledare fördömt Israels attacker i både Gaza och Rafah och i förra veckan beslutade Internationella domstolen i Haag (ICJ) att Israel omedelbart måste stoppa sin offensiv i Rafah.

WHO levererar medicinska förnödenheter

Världshälsoorganisationen WHO har levererat medicinska förnödenheter till norra Gaza för första gången på två veckor. Leveransen var till Al-Ahli-sjukhuset. Det meddelade generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på onsdagen.

"Mitt i pågående intensiva fientligheter lyckades WHO och partners fortfarande nå Al-Ahli-sjukhuset i Gaza stad. Första uppdraget till norra delen av remsan sedan den 13 maj." skrev Tedros på X.

15 000 liter bränsle, 14 sjukhussängar, mediciner och traumaförnödenheter har levererats, något som räcker till cirka 1 500 personer. Något som enligt sjukhuset kommer räcka i 10 dagar, rapporterar CNN.