AFD:s Alice Weidel, SPD:s Martin Schulz och CDU:s Angela Merkel kämpar om kanslersposten. Foto: TT

Här är partierna som slåss om makten i tyska valet

Uppdaterad
Publicerad

Vilket parti vill skrota euron? Upplösa Nato? Förespråkar ökat stöd till föräldrar som stannar hemma med sina barn?

Här är en snabbguide till de sex partier som slåss om makten i det tyska parlamentet. 

Kristdemokratiska unionen, CDU (Christlich Demokratische Union)/CSU (Christlich-Soziale Union in Bayern)

Tysklands största parti leder stort i opinionsmätningarna tillsammans med sitt bayerska systerparti CSU. CDU har varit i regeringsställning större delen av tiden sedan Förbundsrepubliken Tyskland bildades 1949, den senaste mandatperioden i koalition med Socialdemokraterna. Höger-centerpartiet har en stark ställning bland konservativa, kristna och äldre väljare på landsbygden. Det stöder militär inblandning i kampen mot terrorism och vill ha ökat stöd till föräldrar som stannar hemma med sina barn. Partiet går till val på skattesänkningar och utlovar full sysselsättning fram till 2025.

Val i Tyskland 2017

Partiledare: Angela Merkel

Vill helst regera med: FDP, SPD, möjligen De gröna

Socialdemokraterna, SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands)

Center-vänsterpartiet SPD är Tysklands äldsta parti och grundades redan 1875. Det har sin starkaste väljarbas bland arbetarklassen i det industrialiserade västra Tyskland, särskilt i Ruhrområdet i Nordrhein-Westfalen, Hessen och Niedersachsen. Fokus ligger på social välfärd, rättvisa och trygghet. Leds av Europaparlamentets före detta talman Martin Schulz, som kan utmana Angela Merkel på kanslersposten.

Partiledare och kanslerskandidat: Martin Schulz

Vill helst regera med: De gröna, CDU och möjligen Vänsterpartiet

Sahra Wagenknecht. Foto: TT

Vänsterpartiet, Linke (Die Linke)

Die Linke bildades 2007 och har rötter i Tysklands socialistiska enhetsparti, som styrde Östtyskland fram till enandet med väst 1990. Partiet har sitt starkaste fäste i gamla Östtyskland bland äldre ex-kommunister, men har även stöd bland yngre väljare i gamla Västtyskland som är kritiska mot de traditionella partierna. Partiet vill ha hårdare reglering av marknaden, höjd minimilön, upplösa Nato och är emot militära insatser utomlands.

Partiledare: Katja Kipping, Bernd Riexinger

Kanslerskandidater: Sahra Wagenknecht, Dietmar Bartsch

Vill helst regera med: SPD, De gröna

Cem Özdemir. Foto: TT

De gröna, Grüne (Bündnis 90/Die Grünen)

Miljön står i centrum för De gröna, som har sitt största stöd bland välutbildade i universitetsstäder i västra Tyskland. De senaste åren har partiet dock inte haft samma medvind som i början av 2000-talet, då det regerade tillsammans med Socialdemokraterna. Partiet kämpar för att attrahera väljare ur arbetarklassen samtidigt som den egna väljarbasen har åldrats – i dag är färre än 10 procent under 35 år. De gröna står till vänster när det gäller skatter och sociala frågor.

Partiledare: Cem Özdemir, Simone Peter

Kanslerskandidater: Cem Özdemir, Katrin Göring-Eckardt

Vill helst regera med: SPD

Alternativ för Tyskland, AFD (Alternative für Deutschland)

Högerpopulistiska AFD bildades 2013 och är invandringsfientligt och EU-kritiskt. Partiet vill stänga EU:s gränser, införa stränga säkerhetskontroller vid tyska gränsen, skrota euron och har antagit en policy mot islam. Det ser sig som en försvarare av den traditionella kärnfamiljen och är skeptiskt till att människan ligger bakom klimatförändringar. Partiet klarade inte femprocentsspärren i valet 2013, men tog plats i Europaparlamentet året därpå. Det har gynnats av flyktingkrisen och ser ut att ta sig in i tyska parlamentet i år.

Partiledare: Frauke Petry, Jörg Meuthen

Kanslerskandidater: Alexander Gauland, Alice Weidel

Vill helst regera med: Inget av de andra partierna vill samarbeta med AFD, men partiet står närmast CDU i sin politik. 

Christian Lindner. Foto: TT

Liberalerna, FDP (Freie Demokratische Partei)

FDP har deltagit i olika regeringskoalitioner oftare än något annat parti i Tyskland, men klarade sig inte över femprocentsspärren i valet 2013. Den nye partiledaren Christian Lindner har emellertid gett partiet en skjuts framåt i opinionsmätningarna. Partiet står för frihandel, individens frihet och medborgerliga rättigheter och har sin väljarbas bland egenföretagare. Liberalerna är för ett enat Europa och vill stärka banden till EU. Inför valet har partiet utlovat skattesänkningar.

Partiledare: Christian Lindner

Vill helst regera med: CDU

Källor: Deutsche Welle, Der Spiegel, The Guardian, BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet