Här grips 37-åringen efter dådet i Kongsberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu klarnar bilden av hur dådet i Kongsberg till sist tog slut. Ett filmklipp som NRK har fått tillgång till av polisen visar gripandet av 37-åringen.

Den misstänkta mördaren läggs ner på marken på en innergård. Kort tidigare ska polisen ha avlossat ett varningsskott.

Dådet i Kongsberg den 13 oktober skakade Norge. En 37-årig man sitter häktad misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat tre.

NRK har nu publicerat ett kort filmklipp som visar upplösningen av jakten på 37-åringen.

Ögonvittnet som filmat säger till NRK att han fick ett sms om vad som pågick i området först när 37-åringen var på väg in på vittnets bakgård. Gripandet ska sedan ha skett bara några meter från vittnets ytterdörr. 

– Jag hörde ett skott, så jag reste mig upp och gick till fönstret. Sedan ser jag att polisen är över en person, säger vittnet till NRK. 

Ska ha använt stickvapen

Det stod tidigt klart att 37-åringen började skjuta med pil och båge inne på en Coop-butik i Kongsberg.

Efter att ha lämnat butiken ska han ha fortsatt skjuta pilar ute på gatan, men sedan ha lagt ifrån sig pilarna och bågen och i stället gått vidare och dödat de fem personerna med vad polisen beskriver som ett stickvapen.

Videomaterial viktigt för polisen

Polisinspektör Per Thomas Omholt som jobbar med utredningen säger till NRK att polisen har försökt få tag på allt videomaterial som filmats i området vid tidpunkten för dådet.  

- Filmer är mycket viktiga eftersom det visar delar av de kriminella handlingarna. Det kan ge en objektivt säker ledtråd om vad som har hänt, och inte minst kan det ge en tidpunkt. Till exempel kan en passage förbi en kamera avgöra var den misstänkte har befunnit sig, säger Per Thomas Omholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.