Amber Rowland, bartender i småstaden Funkstown, är för Donald Trumps inreseförbud.

Här välkomnas Trumps inreseförbud: ”Vi borde inte släppa in någon just nu”

Medan stora delar av omvärlden regerar på USA:s inreseförbud så välkomnas det av många amerikaner. Som i småstaden Funkstown, Maryland – där två av tre röstade på Donald Trump.
– Vi måste få ordning på det här landet innan vi släpper in andra, säger Amber Rowland, bartender.

Det är en klassisk amerikansk småstad. Befolkning: cirka 900. Medelinkomst per familj: 411.000 kronor per år. Andel som röstade på Trump: Två av tre.

– Jag var så glad när han vann valet, säger Beverly Bell som driver spritaffären CR Liquers.

– Jag tycker att media bara borde backa och sluta kritisera honom så mycket. Låta honom jobba i fred. Ingen president har kritiserats så mycket som Trump. För min del får han gärna bygga fler murar än den mot Mexiko.

Var tredje amerikan känner sig tryggare

Hon delar åsikten med många. Inne på en av stadens två barer, Joker, står Amber Rowland bakom disken.

– De enda jag kan tycka är okej är turister, men då ska de lämna en plan exakt var de ska vara. Vi måste få ordning på det här landet innan vi släpper in andra.

En ny undersökning gjord av Reuters visar att 49 procent av amerikaner står bakom inreseförbudet. Och var tredje amerikan säger att de känt sig tryggare nu efter att det införts.

– Jag är en av dem, säger Patty Owens som är föreståndare för en antikaffär.

– Jag är rädd hela tiden när jag reser. När jag är i flygplan är jag orolig att det ska explodera. När jag är på flygplatsen är jag rädd att någon ska ställa en väska bredvid mig som ska smälla. Jag är rädd för min säkerhet, jag är rädd för mig familj. Jag mår bättre av att veta att de har bättre koll på vilka som kommer in.

Hur känner du för de flyktingar som vill komma hit, som flyr till exempel från terrorism?

– Jag vet faktiskt inte vad jag ska svara på det… det är svårt. Jag vill gärna hjälpa.

Även Beverly Bell säger att flyktingar är välkomna i hennes USA. Om ett tag.

– Sen. Inte nu, vi måste stoppa allt, och börja om från början. Få lite ordning. Det kommer Donald Trump att få, ordning. Han kommer att bli den bästa presidenten vi någonsin haft. Vad mig beträffar kan de lika gärna börja hugga ut hans ansikte i Mount Rushmore redan nu.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet