Hårda ord mot Ryssland i EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärper omvärlden tonen mot Ryssland inför folkomröstningen på Krim. Och från Ukraina kommer vädjanden till grannlandet i öst.

– Snälla, förstör inte de band som knutits mellan våra folk i åratal. Vi är inte Rysslands fiender. Ukraina är redo till vilken kompromiss som helst, utom en: Vi ruckar inte på vår territoriella integritet, sade förre utrikesministern Petro Porosjenko på en presskonferens i EU-parlamentet i Strasbourg på onsdagen.

”Chokladkungen” Petro Porosjenko – en 48-årig mångmiljardär som toppar opinionsmätningarna inför Ukrainas presidentval i maj – tackade för stödet från EU:s politiker i vad han kallar för en av Ukrainas ”svåraste veckor” genom alla år.

– Ukraina står under attack. Ukrainas territorium har ockuperats.

Avbryt!

EU-parlamentet och dess ledamöter var tydligt inne på samma linje i onsdagens debatt. Under rubriken ”Rysslands invasion av Ukraina” gick talare efter talare ut med hårda ord mot Moskva och den ryssvänliga Krim-administrationens beslut om att folkomrösta.

– Folkomröstningen är i strid med den ukrainska författningen och är därför olaglig, fastslog ordförandelandet Greklands biträdande utrikesminister Dimitris Kourkolas.

Från G7-länderna, inklusive EU-ledningen, kom ett skarpt uttalande där Ryssland manas avbryta sin ”annektering” av Krim.

Frankrikes president François Hollande talade i telefon med sin ryske kollega Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel varslade om att EU kan skriva under sitt samarbetsavtal med Ukraina redan nästa vecka.

Sanktioner

EU har också förberett sanktioner i form av reseförbud och frysta tillgångar för de ryssar som anses särskilt bidragande till krisen.

– Vi kommer att trycka på för att reseförbudet inkluderar vissa framstående ryska parlamentsledamöter, sade Storbritanniens premiärminister David Cameron enligt Reuters.

Varken Putin eller utrikesminister Sergej Lavrov väntas dock finnas med på sanktionslistan, som ska behandlas av EU:s utrikesministrar på måndag.

Dessförinnan väntar ett nytt möte mellan Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry i London på fredag.

Petro Porosjenko

Visa

* Petro Porosjenko, född 1965, var utrikesminister i Ukraina under Julia Tymosjenkos sista månader som regeringschef inför presidentvalet 2010.

Han var dessutom handelsminister under nio månader 2012, då Viktor Janukovytj var president. Han är även nära knuten till Janukovytjs företrädare Viktor Jusjtjenko, som är gudfar till Porosjenkos döttrar.

 * Porosjenko är uppvuxen i Vinnytsia, 25 mil sydväst om Kiev, och har gjort sig en förmögenhet via sötsakskoncernen Rosjen. Han äger även tv-kanalen Kanal 5.

 * Porosjenko har toppat två av tre opinionsmätningar som gjorts inför presidentvalet i Ukraina den 25 maj, med mellan 13 och 20 procent av rösterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet