HRW: Damberg måste ”självrannsaka”

Uppdaterad
Publicerad

Phelim Kine, btirädande asienchef för människorättsorganisationen Human Rights Watch riktar skarp kritik den svenska ambassadören i Filippinerna och den svenska näringsministern efter deras Manilabesök tillsammans med Saab. – Det finns en skillnad mellan dialog och medhjälp, säger Kine i SVT:s Agenda.

I samband med att Sverige nyligen återöppnade en ambassad på Filippinerna reste näringsministern Mikael Damberg (S) tillsammans med den svenska ambassadören och en delegation från Saab till Manila. Under resan prisade ambassadören bland annat Filippinernas fattigdomsbekämpning – och näringsministern mötte med representanter från den filippinska regeringen.

Krig mot droger eller fattiga?

Kritiker menar att det krig mot droger som just nu förs av president Rodrigo Duterte är snarare ett krig mot fattiga, snarare än fattigdom. Tusentals människor har dödats i samband med polisräder mot misstänkta missbrukare och langare. Otaliga oskyldiga civila, inklusive barn, har strukit med när polisen skjutit mot dem som misstänks.

Agenda

Den svenska regeringen betonar att man vill föra en dialog med den filippinska staten – något som Phelim Kine ser som en bluff.

– Dialog är absolut essentiellt. Men det finns en skillnad mellan dialog och medhjälp, och det finns en skillnad mellan dialog och samtycke till vad i grund och botten är skandalösa brott mot mänskligheten på en massiv skala, säger Kine.

Jag delar inte alls den bilden, svarar Mikael Damberg på kritiken i SVT:s Agenda.

”Skickar värsta möjliga signalen”

Att Sverige skickar den värsta möjliga signalen i dessa tider, när det pågår omfattande brott mot mänskligheten på Filippinerna.

– Ambassadörens beslut att hylla Dutertes fattigdomsbekämpningsprogram är lika groteskt som det är oärligt. I själva verket är det mer verklighetstroget att kalla det för ett krig mot fattiga, säger Kine och fortsätter:

– Ambassadören och ministern måste åka hem och allvarligt självrannsaka, för de har svikit den filippinska och svenska befolkningen genom att totalt förkasta konceptet av att stå upp för mänskliga rättigheter.

Att sälja vapen problematiskt

Faktumet att en delegation från den svenska vapentillverkaren Saab var med på resan till Filippinerna gör saken ännu värre, menar Kine.

– Nettoresultatet av allt det här är att i mediabevakningen av det här på Filippinerna kommer Sverige framstå som ett land som vill ha handel med Filippinerna och vill sälja svenska vapen till landets säkerhetsstyrkor. Det här är den värsta signalen man kan skicka när säkerhetsstyrkor bokstavligen dödar tusentals filippinier utan något anvsarstagande.

Näringsminister Mikael Damberg svarar på kritiken i Agenda ikväll kl 21.15 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet