Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ukrainas militära underrättelsetjänst & SVT

Huovinen: Landstigningen kan ha varit ett evakueringsuppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska landstigningen på Krimhalvön som genomfördes på torsdagen var sannolikt ett evakueringsuppdrag. Det menar överstelöjtnant Johan Huovinen som ser tydliga kopplingar till gårdagens sprängning av ett luftvärnssystem i området.

På torsdagen publicerade Ukrainas militära underrättelsetjänst bilder på vad som uppges vara specialförband under en landstigning som genomförts på Krimhalvöns västligaste udde. Uppgifterna är anmärkningsvärda, då Krim annekterades av Ryssland redan 2014 och under krigets gång har varit relativt förskonad från markstrider.

Men för att förstå vad landstigningen gick ut på behöver man sannolikt backa bandet till onsdagen, enligt Johan Houvinen. Då meddelade Ukraina att man slagit ut ett luftvärnssystem av typen S-400 i samma område.

Kriget i Ukraina

Beskedet väckte förvåning, då S-400-system i regel skyddas av andra luftvärnssystem som normalt klarar av att skjuta ned till exempel inkommande robotar.

– S-400 är Rysslands mest kvalificerade luftvärnssystem. Det senaste dygnet har folk suttit och klurat på vad som hände, säger Huovinen.

Kan ha använt sjömålsrobot

Torsdagens landstigning ger dock en ledtråd till hur Ukraina kan ha lyckats med bedriften, förklarar Huovinen.

– Det som sannolikt har hänt är att man använt en bärbar sjömålsrobot för att slå ut det. Man har antagligen landsatt en mindre grupp dygnet innan, två till fyra personer. Den här raiden som vi såg idag syftar möjligtvis till att hämta upp dem som genomförde operationen.

Enligt Huovinen har Ukraina tillgång till flera olika vapensystem som skulle kunna användas för ett sådant ändamål. Däribland den bärbara sjömålsroboten Robot 17 som landet fått av Sverige.

”En politisk signal”

Om uppgifterna visar sig stämma handlar det enligt överstelöjtnanten om en högst icke-konventionell taktik.

– Om man nu har slagit ut S-400 med en sjömålsrobot är det ett tecken på en ganska vågad specialoperation. Den genomförs också i direkt anslutning till Ukrainas nationaldag.

– Det får ses som en politisk signal från den ukrainska sidan, att ingen är säker på Krim.

Att luftvärnssystemet i området nu är utslaget skulle kunna få stor betydelse för kriget framöver. Hör överstelöjtnanten om vad han beskriver som ett ”gyllene tillfälle” för Ukraina i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet