Indiens ambassadör i Sverige Banashri Bose Harrison i Agenda: Vi behöver kolet för vår tillväxt. Foto: SVT

Indiens ambassadör: Vi behöver kolet

Uppdaterad
Publicerad

Ett av länderna som påverkar klimatförändringarna mest är Indien där målet är att fördubbla brytningen av kol på fem år. Indiens ambassadör intervjuas i Agenda.

Indien är världens tredje utsläppare av växthusgaser och har stora planer på utbyggnad av kolkraften för att förse befolkningen med el som används till bland annat kyl, frys, tvättmaskiner och luftkonditionering.

Strömavbrott är vanliga och skapar stor irritation. De politiker som ordnar pålitlig elförsörjning blir populära. Trots detta skrev Indien alltså under klimatavtalet i Paris på lördagen.

#vårtklimat

När hon intervjuas i Agenda säger Banashri Bose Harrison, Indiens ambassadör i Sverige, att många före förhandlingarna trodde att Indien skulle stå i vägen för ett avtal. Enligt ambassadören har hennes land varit mycket aktivt och engagerat under förhandlingarna i Paris.

– Vi tycker att avtalet är balanserat och rättvist även om vi som så många hade önskat oss ett lite ambitiösare mål, säger ambassadören.

Ekonomiskt stöd

Banashri Bose Harrison säger också att det ekonomiska stödet på 100 miljarder dollar om året som utlovats från de rika länderna är mycket viktigt.

– Vi har sagt att vi kommer att ha minskat våra utsläpp med 33 till 35 procent år 2030. Det målet uppnår vi huvudsakligen genom att öka användningen av förnyelsebara energikällor.

Enligt Banashri Bose Harrison är målet för Indien att 40 procent av energin det året ska komma från förnybara källor. Hon understryker att det för att nå dit krävs investeringar i ny teknik som kostar pengar.

– Vi har räknat ut att det krävs 2,5 biljoner dollar bara för Indiens del. Vi tycker att det inte är mer än rätt att vi får lite hjälp.

– Men det betyder inte att vi tänker luta oss tillbaka och säga att ”vi tänker inte göra någonting om vi inte får hjälp”.

Banashri Bose Harrison påpekar att Indien redan är världens femte största producent av vindkraft.

”Vi behöver kolet”

Hur går löftena att minska utsläppen ihop med den stora satsningen på kolkraft?

I Indien saknar 304 miljoner människor helt tillgång till elektricitet enligt ambassadören. Att använda kol, som nu står för 60 procent av elproduktionen, är det billigaste och enklaste sättet att framställa el, hävdar hon.

– Det vore att ljuga om jag sa att vi skulle sluta använda kol. Men i själva verket använder vi bara en femtedel av den mängd kol som USA använder och en tredjedel jämfört med Europa.

– Vi behöver kolet för vår tillväxt men vill minska användningen.

Banashri Bose Harrison vill inte svara på när Indiens utsläpp kommer att nå sin högsta nivå för att sedan minska. Hon menar att man måste ha kommit till en viss nivå i ekonomisk utveckling för att kunna göra korrekta bedömningar.

– Jag vill inte bara ta ett årtal ur luften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet