Ingen tydlig valvinnare i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Israels sittande premiärminister Benjamin Netanyahu ser inte ut att få majoritet i parlamentet. Det visar de senaste siffrorna när 89 procent av rösterna är räknade efter tisdagens parlamentsval.

Under tisdagen gick Israel till val – det fjärde i landet på två år. Många av väljarna har sett valet som en folkomröstning om Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Valrörelsen har fokuserat mycket på den korruptionsrättegång mot Netanyahu som pågår just nu, och det tappade förtroendet för den nuvarande premiärministern kan bland annat förklaras med grova anklagelser om att han ska ha mutat till sig positiv mediebevakning.

Ingen har majoritet

Trots det visade tisdagens vallokalsundersökningar att Netanyahu skulle kunna säkra en knapp majoritet genom att söka stöd hos ärkerivalen Yamina.

Men efter att omkring 89 procent av rösterna från tisdagens val är räknade ser det ut som att Netanyahu inte har fått tillräckligt med röster för att bilda regering. Det rapporterar Jerusalem Post.

För att nå en total majoritet krävs 61 mandat. På onsdagsmorgonen har ett högerblock lett av Likud, där Yamina och tre andra högerpartier ingår, 59 mandat. Det block som utmanar Netanyahu om makten ser ut att ha ännu färre mandat, och i nuläget verkar inte något av blocken kunna säkra en majoritet.

”Kan tvingas gå till ett femte val”

Valdeltagandet ser ut att bli det lägsta i landet sedan 2009. Enligt SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren kan det bland annat bero på att valet äger rum under pandemin.

Det här var det fjärde valet på två år, finns det något som talar för att det politiska läget blir stabilare nu?

– Det finns inga sådana garantier. Tvärtom, det här första valresultatet gör att det ser ut som att det blir svårt att bilda en koalitionsregering. Det kan mycket väl bli så att Israel tvingas gå till ett femte val redan i höst, säger Stina Blomgren i Aktuellt.

Benjamin Netanyahus rivaler i valet

Yair Lapid: En 57-årig tidigare finansminister och tv-profil, som nu leder mittenpartiet Yesh Atid (Det finns en framtid). Hans parti, som för närvarande är i opposition, spås komma tvåa i valet efter Likud.

Gideon Saar: En 54-årig tidigare minister som står till höger om Netanyahu och som har lämnat Likud för att bilda Tikva hadasha (Nytt hopp). Hans kampanj har bland annat fokuserat på att få i gång ekonomin.

Naftali Bennett: En 48-årig tidigare minister och mångmiljonär som leder partiet Yamina och som kämpar mot Saar om att bli den nya ledaren för den israeliska högern.

Benny Gantz: En 61-årig tidigare general vars Blåvita alliansen splittrades när han ingick i en koalition med rivalen Netanyahu. Gantz argumenterade för behovet av en nationell enhetsregering, men många av hans mittenanhängare blev rasande och hans popularitet störtdök.

Källa: TT/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.