En säl blev väckt när två män försökte fly från en ö, då de blivit upptäckta av polisen. Arkivbild. Foto: Carmen Jaspersen/AP/TT

Internationell knarkhärva stoppades – av rytande säl

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt internationellt knarksmugglingsnätverk har upptäckts av australisk polis, rapporterar brittiska BBC. Totalt fem män har gripits och vägen dit innefattade oväntad hjälp – från en rytande säl.

Det handlar om fem män från flera länder – Frankrike, Storbritanninen, USA och Australien – som misstänks vara en del av en stor smugglingshärva, rapporterar bland andra BBC och The Independent.

Hittades gömda på en ö

Två av männen hittades gömda på en ö i västra Australien under förra veckan, efter att deras yacht gått på grund. I samband med att de greps fann polisen illegala droger till ett värde av 688 000 dollar, motsvarande över 6,6 miljoner svenska kronor.

– Beslagets storlek och karaktär indikerar tydligt att ett kriminellt nätverk är involverat, säger Brad Royce, biträdande polischef vid polisen i västra Australien, skriver The Independent.

Skulle rymma – väckte säl

Att polisen överhuvudtaget lyckades gripa männen beror delvis på en säl som låg och sov på ön. De två männen som färdades på yachten tog sig i land på ön med hjälp av en uppblåsbar jolle, enligt BBC. Väl där ska de ha gömt kokain, extacy och metamfetamin under lite sjögräs. När männen insåg att de blivit upptäckta försökte de fly från ön – och möttes av en stor säl.

”De väckte sälen, den hoppade upp med sin stora bröstkorg och röt åt dem”, berättar Damien Healy, vice befälhavare på ett sjöräddningssällskap i Geraldton, för ABC Radio, skriver BBC.

Healy menar att männen bara hade två val: att försöka ta sig förbi sälen, eller att bli gripna. De valde alternativ nummer två och polisen lyckades gripa de två männen på ön. De tre andra misstänkta greps i Perth under onsdagen, i samband med utredningen.

Under hösten väntar rättegångar för samtliga fem män, som sitter kvar i häktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.