Nyckelpersoner nominerade till Bidens regering

Uppdaterad
Publicerad

Den tillträdande presidenten i USA, Joe Biden, presenterade delar av sin kommande regering under ett framträdande under tisdagen. Biden nominerade kandidater till toppministerposter och flera namn var bekanta sedan tidigare.

– Det är ingen enkel utmaning de står inför, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Nu på tisdagen tillkännagjordes namnen på nominerade för ett antal tunga ministerposter och federala myndigheter. Bland andra Alejandro Mayorkas, minister för inrikes säkerhet, Avril Haines, chef för nationella underrättelsetjänsten, Linda Thomas-Greenfield, FN-ambassadör, Jake Sullivan, rådgivare för nationell säkerhet samt John Kerry, ansvarig för klimatfrågor.

– Vi ska se till att vårt land är tryggt och säkert. Amerika är tillbaka, säger Biden.

Presidentvalet i USA 2020

Kända namn

Under måndagen blev det också klart att Antony Blinken, en mångårig rådgivare till Biden, kommer att bli den nya administrationens utrikesminister.

Några av de namn som Biden har hittills nominerat har ingått i den tidigare Obama-administrationen, då Biden själv var vicepresident.

Mycket pekar även på att USA kan komma att få sin första kvinnliga finansminister. Enligt tidigare spekulationer förutspås att Janet Yellen, före detta chef för centralbanken Federal Reserve kommer att nomineras till detta.

SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg kommenterar nomineringarna i videon ovan

Joe Bidens ministernomineringar

  • Utrikesminister: Antony Blinken,
  • Inrikes säkerhet:  Alejandro Mayorkas
  • Nationella underrättelsetjänsten: Avril Haines
  • FN-ambassadör: Linda Thomas-Greenfield
  • Nationell säkerhet: Jake Sullivan
  • Klimatfrågor: John Kerry

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet