• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kiev: ”Ett steg mot avgrunden”

Uppdaterad
Publicerad

I dag folkomröstar östra Ukraina om självständighet. Samtidigt varnar president Oleksandr Turtjynov för att ett utträde skulle innebära ”ett steg mot avgrunden”.

– De som är för självstyre förstår inte att det skulle innebära en fullständig förstörelse av ekonomin, välfärdssystemen och för livet i allmänhet för det stora flertalet, säger Turtjynov enligt Reuters.

Folkomröstningen om självstyre som proryska separatister organiserar i Donetsk och andra städer i östra pågår nu under söndagen.

Flera hundra människor köade till vallokalerna i staden Mariupol där hårda strider mellan prorysk milis och regeringstrupper ägde rum för bara ett par dagar sedan, rapporterar AFP.

– Jag vill bli självständig från alla. Jugoslavien splittrades och de lever bra nu, säger den före detta fabriksarbetaren Nikolaj Tjerepin.

”Kommer fortfarande vara krig”

Studenten Zjenja Denjesj, 20, sade att han ville komma så tidigt som möjligt för att rösta.

– Vi vill alla leva i vårt eget land, sade han till Reuters.

På frågan vad han tror om vad som händer efter folkomröstningen, svarar han:

– Det kommer fortfarande vara krig.

En knapp timme efter att vallokalerna öppnats meddelades att det är tveksamt om folkomröstningen kan hållas i Slovjansk, eftersom strider pågått i stadens utkanter under natten och verkar fortsätta. Det uppger Miroslav Rudenko, vice ordförande i den så kallade folkrepublikens regering till Interfax.

Han säger att valkommissionen överväger att skjuta upp valet i Slovjansk till en annan dag.

”100 procent” röstar

Men vad invånarna ska ta ställning till i det hastigt arrangerade valet är inte glasklart. På de kopierade valsedlarna står endast: ”Stöder du. . . självstyre i folkrepubliken Donetsk/folkrepubliken Luhansk”, utan att precisera närmare vad det innebär.

– En ja-röst betyder inte att Donetsk blir en del av Ryssland eller stannar i Ukraina eller blir en självständig stat, säger Roman Ljagin, chef för den separatistledda valkommissionen i Donetsk, enligt Washington Post.

– Det betyder att vi får stöd från en majoritet av invånarna i regionen och en moralisk rätt att konstatera att vi inte är nöjda med händelserna i vårt land.

Trots oklarheterna och bristen på oberoende valobservatörer tycks arrangörerna vara övertygade om bred uppslutning, skriver AFP.

– Jag tror att valdeltagandet kommer att bli 100 procent, säger den proryske självutnämnde borgmästaren i Slovjansk, Vjatjeslav Ponomarjov.

Kol- och stålbältet

Väst har tillsammans med regeringen i Kiev, som utlyst presidentval den 25 maj, förkastat söndagens folkomröstning som ”olaglig”. Rysslands president Vladimir Putin bad tidigare i veckan separatisterna att skjuta upp den, vilket inte hörsammades.

Förutom hotet om ett eskalerande inbördeskrig skulle det innebära ännu en rejäl smäll för Ukrainas krisande ekonomi om Luhansk och Donetsk bröt sig loss.

I de båda regionerna lever 7,3 miljoner av Ukrainas 46 miljoner invånare. Genom dem går landets kol- och stålbälte, som står för 16 procent av landets totala industriproduktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet