Intermediate People's Court i Dalian i Kina där dödsdomen avkunnades mot en kanadensare den 14 januari 2019. Foto: Reuters

Kina har dömt kanadensare till döden för narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Kina har dömt en kanadensisk man till döden för narkotikasmuggling. Mannen hade överklagat ett 15-årigt fängelsestraff, men dömdes i stället till döden. Skärpningen av straffet ses som en konsekvens av den allt svårare diplomatiska relationen mellan Kina och Kanada, uppger New York Times.

Kinas och Kanadas diplomatiska kris eskalerade på måndagen. Den kinesiska domstolen dömde kanadensaren, som greps 2014, till döden efter ett hastigt beslut om ny rättegång, rapporterar New York Times.

Domstolen i nordöstra Kina avkunnade dödstraffet efter rättegången som uppges ha pågått under en dag. Det gavs inga indikationer om att mannens straff kunde mildras till fängelse.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Enligt det officiella uttalandet från Dalians folkdomstol är kanadensaren dömd för att ha försökt smuggla nästan 226 kilo metamfetamin till Österrike. Enligt domstolen gömdes narkotikan i däck.

Domstolen skärpte straffet

I december 2018 beslutade en domstol i Kina att mannen skulle få en ny rättegång efter det att straffet – 15 års fängelse – överklagats.

Åklagaren ansåg sig ha nya bevis, och i den nya rättegången följde domstolen åklagarens linje och skärpte domen till dödsstraff.

Mannen uppger att han turistade i Kina och blev lurad in i en fälla av kriminella, medan den kinesiska domstolen säger att bevisen mot mannen är övertygande och domen välgrundad.

Mannen var häktad i 15 månader innan den första rättegången. Det tog ytterligare 32 månader innan domstolen avkunnade domen om 15 års fängelse.

Kanada grep kines

Den dödsdömde mannens öde väntas bli en svår fråga i diplomatin mellan Peking och Ottawa sedan kanadensiska myndigheter häktade en av telekomjätten Huaweis högsta chefer i Kanada för drygt en månad sedan.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger sig vara bekymrad över att Kina har valt att ”godtyckligt” tillämpa dödsstraff på kanadensare.

Innan domslutet verkställs måste det granskas och bekräftas av Kinas högsta folkdomstol.

19 avrättade

Mellan 2009 och 2015 har Kina avrättat minst 19 utländska medborgare för narkotikasmuggling, enligt John Kamm som är ordförande för Dui Hua Foundation, en amerikansk grupp som bevakar mänskliga rättigheter i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Mer i ämnet