Foto: Johanna Geron, TT arkiv

Analys: ”Kompromissernas koloss höjer klimatmålen”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter ännu en nattmangling så enades EU-ländernas ledare i morse om att skärpa utsläppsmålen. En milstolpe för vår planet, utropade kommissionens ordförande Von der Leyen. Alldeles för lite, menar kritikerna. Ett av flera beslut på ett ovanligt matigt toppmöte.

David Boati

Europakorrespondent

Nu i december är vi många som staplat måsten på hög som ska betas av innan vi kan få slumra till i soffan med en halväten skumtomte i mungipan. Också EU-ledarna hade en späckad agenda att hinna med på årets sista toppmöte. Och två jättefrågor, som inte ens fanns på agendan, tornade upp sig inför möten: Brexit och budgetbråket.  

”Den sista måltiden” resultatlös? 

Gällande Brexit enades Boris Johnson och Von der Leyen i onsdags, under vad som kallats ”den sista måltiden”, om att ge förhandlarna några dagar till. På söndag ska det vara avgjort om EU och Storbritannien har ett handelsavtal efter nyår. Inget nytt kom ut från middagen, positionerna är låsta och ingen verkar längre riktigt tro på att det blir något avtal. Under toppmötet presenterade också EU-kommissionen sin beredskapsplan för en avtalslös skilsmässa. 

Vem vek ned sig?

Att Polen och Ungern blockerade hela EUs långtidsbudget och det gigantiska stödpaketet låg i vägen för de flesta andra diskussioner. Men en kompromiss som kunde accepteras av alla medlemsländer presenterades så frågan kunde stökas av snabbt. Rättstatsmekanismen, som ska se till att EU-pengar inte används på sätt som står i strid med grundläggande demokratiska principer, blev kvar. Men med en del tillägg och förtydliganden, bland annat att EU-domstolen först ska godkänna den, vilket gör att det kommer dröja innan den kan börja användas. Polen och Ungern fick vika ner sig för ett samlat EU, menar Stefan Löfven. En seger, utropade Ungerns Orban. Det råder alltså delade meningar om vem som vann här, men stora delar av EU drog i alla fall en lättnadens suck när det stod klart att stödpengarna kan börja flöda efter nyår. 

Löften om minskade utsläpp

Efter ett maratonmöte som höll på hela natten enades ledarna till slut om att EU ska skärpa klimatmålet. Utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 55 procent till 2030 jämfört med 1990. 

”Europa leder kampen mot klimatförändringarna” twittrade rådets ordförande Charles Michel. Inte alls tillräckligt för att leva upp till Parisavtalet, menar andra. Åtagandet gäller dessutom EU som helhet, vilket innebär att vissa länder kan lägga ribban lägre, eftersom länder som Sverige har mer ambitiösa klimatmål. 

Ny nattmangling?

Stats- och regeringschefer är lika mycket människor som vi andra och fattar sannolikt också dumma beslut klockan sex på morgonen när de inte sovit på hela natten. Efter toppmötet tog Löfven en powernap på hotellrummet innan han träffade oss svenska journalister. När jag frågar om det verkligen är rimligt att ledarna ska ta viktiga beslut på det här sättet svarade han att det inte är optimalt, men ibland måste man komma i mål innan man kan skiljas åt. 

Och när 27 länder med vitt skilda ingångsvärden ska enas och ledarna ska kunna visa upp för hemmapubliken att de minsann stridit in i det sista för det egna landets intressen innan man nått en uppgörelse, så hör det kanske till dramaturgin att det inte får gå för snabbt och lätt.  

Så kompromissernas koloss lär fortsätta med sina nattmanglingar och alla steg i någon riktning, vare sig det gäller miljö, rättstat eller något annat lär fortsätta vara försiktiga. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.