Tre dagar tog räddningsaktionen för att få ut de tolv pojkarna och deras fotbollstränare ur Tham Luang-grottan i norra Thailand, efter att de varit instängda i över två veckor. Foto: AP/TT

Vattenpumparna i grottan slutade fungera – strax efter att de sista var ute

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsinsatsen i den thailändska grottan kunde ha slutat illa. Bara några timmar efter att de sista pojkarna och deras fotbollstränare räddats ur grottan slutade vattenpumparna att fungera, skriver tidningen The Guardian.

Tre dagar tog räddningsaktionen för att få ut de tolv pojkarna och deras fotbollstränare ur Tham Luang-grottan i norra Thailand, efter att de varit instängda i över två veckor.

Men det var inte en enkel insats – varje dag var en kamp mot det ständiga tillflödet av vatten i grottan på grund av monsunregnen. Och nu berättar en grupp australiska dykare för tidningen The Guardian att aktionen i grottan hade kunnat sluta i tragik.

Räddningspersonal flydde ur grottan

Bara några få timmar efter att de sista fyra pojkarna och deras 25-årige tränare tagits ut ur grottan slutade pumparna, som använts för att hålla vattennivåerna, att fungera. Räddningspersonalen, drygt 100 personer som var kvar – fick fly därifrån.

En dykare berättar anonymt för The Guardian att han hörde hur folk började skrika samtidigt som han såg hur pannlampor längre inifrån grottan började röra på sig för att fly till säkrare områden. Kort efter det hade alla som var i grottan lyckats ta sig ut ur grottan.

Vissa av personerna befann sig mer än 1,5 kilometer ner i grottan, i vad som kallas den tredje kammaren, för att ta bort utrustningen som var kvar och som använts inne i grottsystemet under räddningsinsatsen.

Insatsen i stort sett en framgång

Uppdraget att få ut pojklaget och tränaren har totalt sett varit en framgång, men redan tidigt blev riskerna uppenbara. Tidigt under operationen dog elitdykaren Saman Kunan som tillhört den thailändska marinens elitstyrka. Han förlorade sitt medvetande på sig väg ut ur grottsystemet.

Efter att pojklaget blev instängda i grottan kommer nu extra säkerhetsåtgärder vidtas för att skydda turister som vill besöka grottan.

Vad gäller pojkarna och deras tränare så uppger thailändska hälsodepratementet att alla är i ”gott skick”. De visar inga tecken på stress men ska ha gått ner i vikt. Pojkarna räddades i etapper där de första fördes ut ur grottan i söndags.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet