Jesus Funes, 19 månader gammal. Familjen återvände frivilligt till Mexiko efter att myndigheterna hotat med att separera dem. Foto: David J. Phillip, AP

ANALYS: Trump har ändrat sig 13 gånger om barnen – på en vecka

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det har gått exakt en vecka sedan jag lämnade Amerikas förenta stater och dess president bakom mig för att ha semester.

En vecka. Sju dagar.

På den tiden har Trumpadministrationen ändrat sin inställning till att separera barn från deras föräldrar vid mexikanska gränsen totalt 13 gånger, enligt Washington Post.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

1. Först var det INTE en ny policy, enligt chefen för inrikes säkerhet, Kirstjen Nielsen. “Den här administrationen har inte skapat en policy att separera familjer vid gränsen”, sa hon.

2. Men sen var det en ny policy, enligt Marc Short, Vita husets direktör för lagstiftningsfrågor, som en dag efter Nielsen sa att “det inte är en policy som folk är glada över.”

USA:s migrationspolitik

3. Sen var det INTE ett avskräckande exempel. När en reporter frågade Nielsen om det var avsikten sa hon att frågan var ”förolämpande”.

4. Sedan var det de facto avskräckande. Åtminstone enligt justitieminister Jeff Sessions som i en intervju med Fox News Laura Ingraham sa att ”ja, tanken är att skicka ett budskap till de migranter som går över gränsen illegalt”.

5. Sen uppgav Trump, Sessions och Nielsen att familjeseparation krävdes enligt lag.

6. Sedan sa Vita hus-rådgivaren Kellyanne Conway på CNN att “ingen har sagt” att lagen stipulerade det.

7. I maj sa Nielsen att det fanns “träningsinformation” för myndigheter som separerar familjer, men även det sades emot i veckan när gränsvaktchefen Manuel Padilla Jr., sa till reportrar att en “separationsprocess” inte existerar.

8. Efter det var det kongressens fel. I tisdags sa Short att skälet var att kongressen inte skjutit till extra pengar för speciella immigrationsdomare.

9. Två timmar senare sa Trump att ”jag vill inte ha domare. Jag vill ha säkerhet vid gränsen.”

10. Sedan sa Trump att han inte skulle skriva under någon ”moderat” immigrationslag.

11. Ett par timmar senare sa Vita huset att Trump står bakom den föreslagna lagen.

12. När reportrar frågade Trump varför han helt enkelt inte tog bort sin egen två månader gamla policy att separera familjer genom att skriva under en exekutiv order så svarade Trump att ”det går inte att ändra det här med en exekutiv order”.

13. Fem dagar senare ändrade Trump sin egen policy genom en exekutiv order.

Under tiden som policyn hann existera separerades 2 000 barn från sina föräldrar.

Nu återstår att återförena dem, vilket inte blir en lätt match. Vissa barn har transporterats till andra sidan landet, så långt bort som Michigan, medan deras föräldrar är i häkten vid den mexikanska gränsen.

En vecka.

Sju dagar.

13 versioner.

Med den här takten undrar jag vilket USA jag återvänder till i höst.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet