Liga som kidnappar barn spräckt i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Barn som förts bort i vårdnadstvister skulle hämtas av internationell liga.

Gruppen hade specialiserat sig på föra bort barn från Nordafrika till Europa. Polisen beskriver huvudpersonerna som veteraner från specialförband och deras taktik vid hämtningar liknade kommandsoldaters.  De ska ha varit beväpnade med bland annat skjutvapen, pepparsprej och el-pistoler – metoder som enligt den italienska polisen riskerade barnens liv. Med hjälp av snabba motorbåtar och en bas på Sicilien smugglades de sen vidare i Europa. En tjänst som de tagit ”tiotusentals euros” för säger polisen. 

Flera gripna

Gruppen består bland annat av tre italienska män och en kvinna från Ukraina. De första operationen genomfördes för drygt ett år sen då ett barn togs från Tunisien och fördes till Norge via Sicilien.  En andra operation i november 2012 misslyckades. Även denna gång skulle barnet föras ut från Tunisen, men den gången med helikopter. Då greps två svenskar och en norrman i Tunisien misstänkta för försök till kidnappning.  Italienska myndigheter har begärt att de lämnas ut.

Fängslade i Tunisien

Fyra ytterligare operationer ska ha varit planerade bland annat på Cypern, i Libanon, Egypten och Ukraina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fängslade i Tunisien

Mer i ämnet