Demonstranter åker på en stridsvagn genom centrala Kiev. Foto: TT

Ryska stridsplan redo för strid i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland höjer tonen och placerar stridsflygplan vid gränsen mot Ukraina. Samtidigt svarar Ukraina med att ge sina säkerhetsstyrkor order om att ta till alla åtgärder som finns för att försvara medborgarna.

Efter oroligheterna på Krimhalvön har nu Ryssland placerat stridsflygplan på gränsen mot Ukraina.

Bara minuter efter det beskedet svarade Ukraina med att meddela att de gett sina säkerhetsstyrkor order om att ta till alla åtgärder som finns för att skydda medborgarna.

Ukrainas tillfällige president Oleksandr Turchynov säger att ryska truppförflyttningar utanför Rysslands flottbas i Krim kommer att ses som en militär aggression, skriver AFP.

Han har också vädjat till de ryska styrkorna att inte lämna basen.

Under förmiddagen kallade Ukrainas utrikesdepartement till sig Rysslands sändebud i Kiev, och kräver omedelbara konsultationer med Moskva.

Mobiliseringen av flygvapnet kommer dagen efter att Ryssland utförde en stor militärövning i närheten av gränsen mot Ukraina.

Nato oroade över utvecklingen

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen uttlar sig nu om det upptrappade läget mellan de båda länderna. Han säger att han är oroad över utvecklingen på Krimhalvön och uppmanar Ryssland att inte vidta åtgärder som citat ”kan eskalerar spänningen eller kan skapa missförstånd”.  

Mer information följer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet