Frankrikes president Emmanuel Macron i ett exklusivt möte med SVT:s Agenda. Foto: Martin Lundberg, SVT

Macron: EU:s kris har drabbat Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på solidaritet inom EU har drabbat Sverige hårt under flyktingkrisen. Det säger Frankrikes president Emmanuel Macron i ett exklusivt möte med SVT:s Agenda. Han berättar också om hur han vill undvika ett angivarsamhälle i spåren av me too-kampanjen.

– Det är viktigt att vara orubblig och straffa alla skamliga handlingar. Men de bör dömas av en domare och inte av den allmänna opinionen.

När Emmanuel Macron i veckan besökte EU-toppmötet i Göteborg fick SVT:s Agenda chansen att intervjua den franske presidenten. Han berättade om sitt mål om ett nytt slags EU med minskad byråkrati och ökad närhet till besluten.

– EU genomgår en kris. Vi växer, och det gör att regelverket måste ändras. Det är en solidaritetskris.

Agenda

Bristen på solidaritet drabbade Sverige när rekordmånga flyktingar kom på kort tid, säger Macron.

– Sveriges flyktingkris visade på avsaknaden av solidaritet i EU. Andra länder har en finanskris och har inte heller mötts av solidaritet. Inte heller för de arbetslösa finns det mycket soldaritet. Problemen med brist på moral- och ansvarstagande måste åtgärdas. Alla måste bidra.

Uppmanar kvinnor att berätta om ofredanden

Vittnesmålen om trakasserier och övergrepp mot kvinnor i samband med me too-kampanjen har skapat svallvågor i debatten också i Frankrike.

– Det visar att det finns en dold verklighet, ett oacceptabelt våld. Kärnan i ojämlikheten mellan könen är en mansdominans, som tar sig uttryck i våld, övergrepp och ibland våldtäkt. Det är en outhärdlig vardag, därför får man inte släppa frågan, säger Macron och uppmanar kvinnor att berätta om ofredanden.

– Jag vill säga till alla kvinnor som utsätts: Prata om det! Det är inte ni som ska skämmas, det är den andra personen. Det är han som gör det oacceptabla. För er råder ingen censur, inget tabu.

Vill se ”resoluta åtgärder”

Han säger också att det krävs drastiska åtgärder för att komma åt problemet men varnar samtidigt för ett angivarsamhälle.

– Det är viktigt att vara orubblig och straffa alla skamliga handlingar. Men de bör dömas av en domare och inte av den allmänna opinionen. Man ska dömas på ett rättssäkert sätt och inte genom misstankar och media. Det är ett samhällsproblem som vi måste vidta resoluta åtgärder mot. Vi måste straffa vissa individer och förändra attityden.

Se intervjun i veckans Agenda – 21:15 i SVT2 och i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet