USA:s president Donald Trump och Frankrikes president planterar en ekplanta utanför Vita huset i Washington, 23 april 2018. Foto: Joshua Roberts/Reuters

Macrons och Trumps vänskapsträd har dött

Uppdaterad
Publicerad

I fjol planterade Macron och Trump gemensamt en ek i Vita husets trädgård för att symbolisera vänskapen mellan Frankrike och USA. Sedan dess har relationen länderna emellan surnat. Och nu har trädet dött

Den planta som president Donald Trump och hans franske kollega Emmanuel Macron tillsammans planterade under den senares statsbesök i april 2018 var mer en bara en ek. Den var en symbol.

Dels för de historiska banden mellan USA och Frankrike, dels för den gryende vänskapen mellan ländernas statsöverhuvuden.

Då var förhoppningen att dessa relationer – liksom eken – skulle spira.

Men sedan dess presidenternas personkemi anfrätts av politisk osämja. Trump och Macron har kolliderat i sakfrågor som Parisöverenskommelsen och Iranavtalet, liksom i värderingsfrågor som synen på nationalism.

Och nu har amerikanska myndigheter bekräftat att eken har dött.

”Inte en tragedi”

På sociala medier tolkades beskedet snabbt som en metafor för de svårigheter som splittrat de bägge världsledarna. En tolkning den franske presidenten bestämt avfärdar.

– Vi kommer att skicka honom en ny, det är inte en tragedi. Sluta se symboler där det inte finns några, symbolen var att plantera det ihop, säger Macron till schweiziska RTS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer