Soldater i skyddsdräkter undersöker en polisbil som kan ha rester av nervgift i sig.

Många vittnen och bevis i nervgiftattack mot dubbelagent

Uppdaterad
Publicerad

Brittisk polis har över 200 vittnen och mer än 240 bevisföremål i utredningen kring nervgiftattacken mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal, säger inrikesminister Amber Rudd.

Den 66-årige Sergej Skripal och 33-åriga Julia Skripal hittades medvetslösa på en bänk i en galleria i brittiska Salisbury i söndags. En polis som kom tidigt till platsen insjuknade också. Drygt 20 personer har fått någon form av behandling – som att lämna blodprov eller få något slags stöd och rådgivning – och enligt analyserna användes ett nervgift i attacken mot far och dotter.

Amber Rudd sade på lördagen också att fler än 250 poliser från kontraterrorenheten deltar i utredningen och att den fortskrider med ”fart och professionalism”.

Kritiskt men stabilt

Tillståndet för de skadade betecknades på lördagen som kritiskt men stabilt, enligt Rudd. För polisen betecknas läget som allvarligt men han får träffa sin familj och kan prata.

Polisen har begärt hjälp från den brittiska militären för att flytta ett antal fordon och objekt från brottsplatsen, och uppemot 100 soldater beräknas sättas in i arbetet.

Misstankarna har riktats mot Ryssland, vars utrikesminister Sergej Lavrov förnekat alla anklagelser.

Överste Sergej Skripal, 66 år, är en pensionerad rysk militär underrättelseofficer som 2006 dömdes till ryskt fängelse i 13 år.

Han dömdes för att ha röjt identiteterna på ett antal ryska spioner som arbetade i Europa till Storbritanniens underrättelsetjänst, MI6.

I juli 2010 var han en av fyra fångar som släpptes av Moskva i utbyte mot 10 ryska spioner som gripits av FBI.

Skripal flyttade till Salisbury, där han i åtta år har hållit en låg profil.

Källa: BBC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet