Margot Wallström om Syrienkonflikten: ”Det är ett mycket farligt läge just nu”

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) har inte gett upp hoppet om en fredlig lösning i Syrien. Hon menar att fokus borde ligga på den syriska befolkningen – inte att utsätta världen för något som kan eskalera till en allvarlig internationell kris.
– Det är ett mycket farligt läge just nu, säger hon.

Den brittiska premiärministern Theresa May har kallat till ett extrainsatt regeringsmöte som ett svar på helgens misstänkta kemvapenattack i Syrien, för att ta ställning till om landet ska stödja en militär insats, uppger BBC.

USA, Frankrike och Storbritannien har samtalat om en gemensam attack i slutet av veckan, uppger amerikanska tjänstemän till AP enligt New York Times.

Tyskland kommer inte att delta i en eventuell militär aktion i Syrien. Den tyska regeringen stödjer dock allt som görs för att visa att användning av kemvapen är oacceptabelt, sa förbundskansler Angela Merkel i samband med ett möte med den danske statsministern på torsdagen.

Inte gett upp hoppet

Än så länge har alla försök att komma överens i FN:s säkerhetsråd misslyckats – sorgligt anser utrikesministern.

– Vi har inte gett upp hoppet om att hitta en fredlig väg framåt. Vi fortsätter våra ansträngningar och det kommer att vara ett nytt möte i säkerhetsrådet i eftermiddag, säger Margot Wallström.

Hon menar att man framför allt måste tänka på den syriska befolkningen, och att inte utsätta världen för något som kan ”eskalera till en allvarlig internationell kris”.

– Det är ett mycket farligt läge just nu och därför måste vi göra ännu en ansträngning för att se till att vi kan få ett ansvarsutkrävande, och vi borde se till att vi kan eliminera alla kemvapen från Syrien.

I kontakt med medarbetare

Margot Wallström säger att UD är i kontakt med sina medarbetare i New York, håller sig uppdaterade och har politiska och diplomatiska kontakter.

– Vi kan arbeta i säkerhetsrådet med att lägga fram förslag och vi har lagt ett resolutionsförslag som inte är dött utan som fortfarande lever.

På frågan om hon tror att det blir ett militärt anfall, svarar hon:

– Jag vill inte spekulera i det. Jag vill att vi i första hand ska utröna om det går att hitta en fredlig väg framåt och om FN kan engageras fullt ut för att stoppa en militär eskalering.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet