”Alternativet att sitta kvar där tills regnperioden är slut innebär att sitta där i kanske tre, fyra månader. Det måste vara en fruktansvärd upplevelse”, säger Torbjörn Djuvfeldt, ordförande för svenska speleologförbundet och expert på grottor och deras uppbyggnad. Foto: TT

Grottexperten: Mest förnuftiga beslutet att låta dem stanna i grottan

Uppdaterad
Publicerad

Ett pojkfotbollslag, varav den yngsta bara elva år gammal, sitter sedan över en vecka tillbaka fast i en mörk och kall grotta i Thailand. Trots att man hittat pojkarna har man bestämt sig för att inte försöka få ur dem ur grottan riktigt än.
– I nuläget verkar det vara det mest förnuftiga beslutet, säger Torbjörn Djuvfeldt, expert på grottor och deras uppbyggnad.

Det var under måndagskvällen, svensk tid, som brittiska grottdykare hittade det fotbollslag som fastnat i en grotta som de suttit fast i under nio dagar.

Planen för att få ut pojkarna är att utbilda dem i dykning, innan man påbörjar räddningsinsatsen.

– I nuläget verkar det vara det mest förnuftiga beslutet, säger Torbjörn Djuvfeldt, expert på grottor och deras uppbyggnad.

Dock kan det ta lång tid att lära upp pojkarna, och räddningsinsatsen får inte dra ut på tiden allt för mycket.

- Men det är väldigt avancerad dykning som krävs, jag har ett avancerat dykcertifikat och är inte säker på att jag skulle klara det själv. Det tog flera timmar för de två brittiska proffsdykarna att ta sig till klippan där de är, säger Susan Ritzén, Asienkorrespondent.

Kan inte vänta ut regnperioden

Torbjörn Djuvfeldt, som är ordförande för Sveriges Speleologförbund, menar även han att man inte kan vänta allt för länge.

– Alternativet att sitta kvar där tills regnperioden är slut innebär att sitta där i kanske tre, fyra månader. Det måste vara en fruktansvärd upplevelse, säger Torbjörn Djuvfeldt.

Hur riskabelt skulle du säga att det är att ge sig in i sådana här grottor?

– All grottverksamhet är förknippad med en viss risk, säger han.

– När grabbarna begav sig in så var det uppenbarligen torrt, så de hade förmodligen inte förutsett att det skulle börja regna så tidigt.

Har gjort helt rätt

Thorbjörn Djuvfeldt är väldigt förvånad över att man lyckades hitta pojkarna så fort, med tanke på grottans uppbyggnad, storlek och på grund av att det är regnperiod.

– Man ska inte ge sig in i delar av en grotta som är outforskad, de här killarna har knappast den erfarenheten. Man ska försöka ha koll på väderleksprognoser. Det är i huvudsak det.

När vattnet började stiga i grottan bestämde sig pojkarna och ledarna för att bege sig länge in i grottan. Ett helt riktigt beslut enligt Thorbjörn Djuvfeldt.

– De har letat sig högt upp och torrt, i en stor sal där syret ändå räcker, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet