Foto: TT

Minister: Abdeslam planerade terrordåd i Bryssel

Publicerad
Den gripne terrormisstänkte Salah Abdeslam har sagt till utredare att han planerat att utföra attentat i Bryssel. Det uppger Belgiens utrikesminister Didier Reynders.

Reynders berättade vid en paneldiskussion att Abdeslam sagt till utredarna att han planerade ett attentat i Bryssel, och att detta i så fall var fullt möjligt med tanke på vapnen som beslagtagits. Reynders sade också att nätverket av personer kring Abdeslam i Bryssel understödjer misstanken, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den belgiske utrikesministern lade också till att fler personer väntas bli gripna.

Det är inte känt om det fanns något konkret mål i Bryssel som Abdeslam planerade att attackera.

Abdeslam greps i fredags i Belgien under en massiv polisinsats i Brysselstadsdelen Molenbeek misstänkt för att ligga bakom de dödliga terrorattackerna i Paris i november i fjol.

Spelade central roll

Den ansvarige åklagaren i Frankrike berättade vid en presskonferens på lördagskvällen att Abdeslam planerat att spränga sig själv vid Stade de France under attacken, men att han ”backade ur”.

Åklagaren Francois Molins uppgav att Abdeslam spelade en ”central roll” i planeringen och genomförandet av terrorattackerna i Paris den 13 november som krävde 130 människoliv. Han ska ha agerat chaufför och skjutsat andra terrorister mellan olika orter i Europa och även köpt kemikalier och detonatorer till bomber.

Planerar stämning

Uttalandet har fått Abdeslams advokat Sven Mary att reagera och han avser nu stämma den franske åklagaren för att han spridit vidare uppgifter som Sven Marys klient lämnat vid förhör.

– Jag kan inte låta detta passera, säger han till belgiska public service-bolaget RTBF.

Det verkar nu också som att Europas mest eftersökte man aldrig lämnat den belgiska huvudstaden sedan han återvänt från Paris. Och det var släktingar, vänner och småkriminella som hjälpte honom att hålla sig undan innan han greps i området där han växte upp, enligt belgiska åklagaren Frederic Van Leeuw.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet