Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kräver att min sons kropp överlämnas till mig omedelbart”, säger Aleksej Navalnyjs mamma Ljudmila Navalnaja. Foto: TT

Navalnyjs mamma: Fått se min sons kropp

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs mamma Ljudmila Navalnaja uppger att hon har fått se sin sons döda kropp, rapporterar Reuters.

– Jag kräver att min sons kropp överlämnas till mig omedelbart, säger hon.

I en video på Navalnyjs officiella Youtube-konto uppger Ljudmila Navalnaja att hon för första gången har fått se sin sons kropp sedan han dog den 16 februari.

Hon säger också att ryska myndigheter vill begrava Navalnyjs kropp i hemlighet. Om hon inte går med på det så kommer de att ”göra något” med liket.

Aleksej Navalnyj död

– De försöker utpressa mig, de ställer krav om var, när och hur Aleksej ska begravas. Det är olagligt, säger hon i Youtube-klippet och fortsätter:

– Jag vill att alla ni som brydde er om Aleksej, ni som upplever hans död som en personlig tragedi, ska få möjligheten att ta farväl.

Två dagar tidigare vädjade Navalnaja till president Vladimir Putin att ingripa och överlämna sonens kropp så att hon kunde begrava honom med värdighet, rapporterar AP.

Flera västländer anklagar Putin för att bära det yttersta ansvaret för Aleksej Navalnyjs död.

Uppges ha dött av naturliga orsaker

Talespersonen för Navalnyjs organisation, Kira Jarmysj, skriver på torsdagen på X att man har fått se ett dödscertifikat som angav att oppositionsledaren dog av naturliga orsaker.

Misstankarna har tidigare varit att oppositionsledaren förgiftats med nervgiftet Novitjok.

Aleksej Navalnyj var en av Putins främsta politiska fiender och har hållits fängslad i Ryssland i tre års tid, där han också dog.

Ryssland har ännu inte kommenterat Navalnajas uttalande.

USA: ”Hundra och åter hundra” sanktioner mot Putin

USA:s president Joe Biden träffade samma dag Navalnyjs fru och dotter Julija och Dasha Navalnaja i San Fransisco, där han framförde sina kondoleanser.

Han meddelade sen att Washington planerar att införa ett stort antal sanktioner mot Vladimir Putin efter Navalnyjs död, rapporterar Reuters.

Även den amerikanska toppdiplomaten Victoria Nuland sa att USA kommer att införa ”hundra och åter hundra” sanktioner mot Ryssland efter dödsbeskedet.

Merparten av sanktionerna ska enligt nyhetsbyrån slå mot ”Putins krigsmaskin”, men ska också vara riktade mot dem som bär ansvaret för Navalnyjs död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet