Avspärrningar utanför den aktuella restaurangen, till höger undersöks restaurangens lokaler. Foto: TT

Uppmaning efter spår av nervgift: Tvätta kläder och ägodelar

Uppdaterad
Publicerad

Spår av nervgiftet som användes mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal har hittats vid en restaurang och en pub som paret besökte samma dag som de hittades medvetslösa i Salisbury, Storbritannien.

Restaurangen Zizzi och the Mill pub är två av fem platser som står i fokus i utredningen. På söndagen bekräftade brittiska myndigheter att spår av nervgift hittats på båda platserna, i samband med teknisk undersökning.

Samtidigt uppmanas människor som besökt restaurangen eller puben den 4 och 5 mars att tvätta sina kläder och ägodelar.

I uppmaningen står visserligen att det inte föreligger någon direkt hälsofara för någon som varit på platserna, men spår av ämnet skulle kunna förekomma. Kläderna uppmanas att tvättas normalt och att mobiltelefoner, handväskor och liknande bör torkas av med våtservetter, skriver AP.

Fler platser undersöks

Andra platser som uppges undersökas är bänken där paret hittades, Sergej Skripals bostad, en pub som de besökte och kyrkogården där hans fru och son ligger begravda. Sonen Alexander Skripal avled, 43 år gammal, i fjol i Sankt Petersburg av leversvikt och hans mamma dog av cancer 2012.

Gravplatsen är avspärrad, men polisen säger att de inte håller på att plocka upp någon kropp.

Kyrkogården där Sergej Skripals fru och son ligger begravda undersöks. Foto: TT

Hittades på en bänk

Det var förra söndagen som den 66-årige Sergej Skripal och 33-åriga Julia Skripal hittades medvetslösa på en bänk i en galleria i brittiska Salisbury. En polis som kom tidigt till platsen insjuknade också. Drygt 20 personer har fått någon form av behandling – som att lämna blodprov eller få något slags stöd och rådgivning – och enligt analyserna användes ett nervgift i attacken mot far och dotter.

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd sa i går att polisen har över 200 vittnen och mer än 240 bevisföremål i utredningen kring nervgiftattacken. Sergej och Julia Skripal vårdas fortfarande på sjukhus och enligt brittiska myndigheter är läget kritiskt, men stabilt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet