Den nordkoreanska diplomaten Choe Kang Il på Pekings flygplats. Foto: TT

Nordkorea till Finland efter överläggningar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen reser en nordkoreansk toppdiplomat till Finland efter helgens överläggningar med den svenska regeringen. Yle uppger att ett kommande möte mellan USA och Nordkorea ska diskuteras vid överläggningarna i Finland.

Världens strålkastarljus har varit på regeringen Löfven de senaste dagarna efter besöket av Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho. 

Få detaljer om överläggningarna har läckt ut.

Nordkorea-krisen

Nu reser en del av delegationen till Finland. Yle uppger att den nordkoreanska toppdiplomaten Choi Kang-Il anländer på söndagen.

Choi ingår i den nordkoreanska delegation som varit i Stockholm sedan i torsdags och haft överläggningar med svenska regeringen om säkerhetsläget på den koreanska halvön. Choi är chef för det nordkoreanska utrikesministeriets avdelning för Nordamerika.

”Inofficiellt möte”

Choi besöker Finland för att diskutera ett kommande ”inofficiellt möte” i Finland den 19 april mellan Nordkorea, USA och Sydkorea. Frågan om nedrustning av kärnvapen och fängslade amerikaner i Nordkorea kan komma att avhandlas, uppger Yle som citerar den sydkoreanska tv-kanalen TV Chosun.

Toppmötet

Finlands utrikesdepartement bekräftar att ett möte ska hållas i Finland, men att det inte direkt berör det eventuella toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un som föreslagits.

Om mötet mellan USA och Nordkorea blir av i Finland i april, blir det i så fall första gången som representanter för länderna träffas efter att USA:s president Donald Trump sagt att han är beredd att ha ett möte med Kim Jong-Un, skriver Yle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet