Taiwan ökar försvarsförmågan – planerar flera militärövningar

Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina har gjort att Taiwan ökat beredskapen på grund av det militära hotet från Kina. Kina har länge sett Taiwan som en del av landets territorium och utesluter inte våld för att återförenas med öriket. Kommande veckor planerar Taiwan flera militärövningar för att öka landets försvarsförmåga.

I Taiwan har kriget i Ukraina väckt sympati hos befolkningen, och Rysslands invasion gör att många påminns om det militära hotet från Kina, rapporterar Reuters

Kina har länge hävdat att Taiwan är en del av kinesiskt territorium och president Xi Jinping sa i höstas att ett enande med Taiwan bör uppnås fredligt – men han varnade också för att våld inte är uteslutet. Från Peking har man sagt att Kinas anspråk på Taiwan inte alls går att jämföra med situationen mellan Ryssland och Ukraina. 

I veckan har Taiwans försvarsdepartement uppgett att Kina ännu en gång har kränkt Taiwans luftrum – den här gången med 13 militärflygplan som i måndags ska ha flugit över luftförsvarszonen. Kina har redan tidigare ökat den militära pressen genom övningar och en rad kränkningar av luftrummet. Nu planerar Taiwan flera militärövningar under de kommande veckorna, rapporterar Deutsche Welle.

Minister: ”Ingen vill ha krig”

Försvarstjänstemän har dock påpekat att övningarna var planerade före Rysslands invasion av Ukraina och att målet med övningarna är att stärka landets försvarsförmåga. Samtidigt har runt 400 militära reservister påbörjat ett nytt intensivt träningsprogram för att se till att de har grundläggande stridskunskaper. Runt 15 000 reservister vid 24 bataljoner omfattas av utbildningen, som kommer att pågå fram till efter sommaren, skriver Deutsche Welle.  

Förra veckan sade Taiwans försvarsminister Chiu Kuo-Cheng att en väpnad konflikt med Kina skulle vara en katastrof för båda parter. ”Ingen vill ha ett krig”, sade han enligt Deutsche Welle.

Människor samlades i söndags på gatorna i Taiwans huvudstad Taipei för att demonstrera mot Rysslands invasion av Ukraina. Foto: AP

I söndags hölls stora protester mot Rysslands invasion av Ukraina i Taiwans huvudstad Taipei. På bilder från gatorna syns människor hålla upp skyltar med budskap som “Taiwan stands with Ukraine” 

Kina har i veckan kritiserat det humanitära bistånd som Taiwan har gett till Ukraina efter att Taiwan skickat pengar till Ukrainska flyktingar. Zhu Fenglian, talesperson för Kinas kontor för Taiwanfrågor, sa enligt Reuters i veckan att Taiwans regering “använder Ukrainafrågan för att bekräfta sin existens och dra nytta av en het fråga och dra nytta av andras svårigheter”.

Taiwans regering har påpekat att man när det gäller Ukraina har en skyldighet att stå på samma sida som andra demokratier. 

Kort om Taiwan

  • Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig stat, men den har bara erkänts som en sådan av en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.
  • Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.
  • Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.
  • Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.
  • Taiwan har drygt 23 miljoner invånare.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.