Sista bilden på Saman Kunan, dykaren som dog i samband med räddningsaktionen av det thailändska pojklaget. Kunan hyllas nu som en hjälte. Foto: Rex/Shutterstock/Royal Thai Navy

Omkomne elitdykaren sörjs och hyllas om hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare attackdykaren Saman Kunan som tillhört den thailändska marinens elitstyrka Navy Seals omkom när han deltog i operationen som räddade tolv pojkar och deras fotbollstränare. Nu sörjs han och hyllas som hjälte.

Saman Kunan uppges ha förlorat medvetandet på sin väg ut ur Tham Luang grottsystem torsdagen den 6 juli, där han hade hjälpt till att leverera dykflaskor, samt installera en ledning för att luften skulle bli friskare i grottan.

Det är oklart vad som gjorde att han förlorade medvetandet.

Insatsen bidrog till att räddningsoperationen skulle få ett lyckosamt slut efter att fotbollslaget blivit instängt i grottan.

Erfaren attackdykare

Saman Kunan, som var 38 år, hade lämnat flottan men återvände för att hjälpa till i räddningsarbetet. Han beskrivs som en ivrig löpare och cyklist. Han var första klassens ”petty officer” i Thailands marin, vilket innebär att han varit en välutbildad och mycket erfaren dykare.

Hans fru, Waleeporn Gunan, och hans far, Wichai Gunan, talade med BBC om deras förlust.

– Jag älskar honom så mycket, säger hustrun.

– Han sa att ”man vet aldrig vilken dag man ska dö, så det gäller att vårda varje dag”.

Enligt thailändska tjänstemän kommer begravningen att betalas av Thailands kung.

– Han är en hjälte, säger hustrun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet