Senaten röstar om att avsluta debatten kring Brett Kavanaughs lämplighet som domare i högsta domstolen. Foto: Win McNamee/Getty Iamges/TT

Omröstning kring omstridde HD-domaren

Uppdaterad
Publicerad

Med rösterna 51-49 sade den den amerikanska senaten i dag ja till att avsluta debatten om Brett Kavanaugh för att hålla en avgörande omröstning kring Trumps omstridde kandidat till USA:s högsta domstol.

Dagen votering – ”cloture vote” – innebar att senaten avslutade debatten kring Brett Kavanaughs lämplighet för jobbet. Därmed blir det en slutgiltig votering som avgör om han ska godkännas som HD-domare eller inte, troligen redan på lördag.

Bytte block

Den konservative Kavanaugh, som flera kvinnor anklagar för sexuella övergrepp, är starkt ifrågasatt av demokraterna i senaten, där det är extremt jämt mellan partierna.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Nu blev det så att en demokratisk senator röstade ja samtidigt som en republikan röstade nej. Därmed vann behöll republikanerna sin majoritet med 51-49 och kunde driva igenom en avgörande omröstning. Den behöver inte alls sluta på samma sätt då flera senatorer ännu inte bestämt sig om Kavanaugh.

Trump anklagar Soros

Strax innan omröstningen twittrade president Donald Trump ut påståendet att de högljudda Kavanaugh-motståndare som protesterat i och kring senaten är ”inhyrda skådespelare”. Utan att leda påståendet i bevis pekar presidenten också ut den ungersk-amerikanske filantropen George Soros som den som skulle hålla i trådarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet