Den republikanska senatorn Susan Collins har bestämt sig för att rösta för att Brett Kavanaugh tar plats i USA:s högsta domstol.

Brett Kavanaugh ser ut att klara omröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska senatorn Susan Collins har till slut bestämt sig: Hon röstar för att Brett Kavanaugh ska ta plats i USA:s högsta domstol. Därmed talar det mesta för att president Trumps kandidat blir godkänd för jobbet.

Beskedet från Maine-senatorn Susan Collins gör att den kontroversielle Kavanaugh, som flera kvinnor anklagar för sexuella övergrepp, med stor säkerhet blir godkänd som domare i USA:s viktiga högsta domstol.

För nu talar allt för att den avgörande omröstningen, som förmodligen sker under helgen, kommer sluta med republikansk seger.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Dubbla sidbyten

Tidigare under fredagen tillkännagav visserligen Alaska-senatorn Lisa Murkowski att hon tänker trotsa den republikanska partilinjen och rösta nej till Kavanaugh.

Det beskedet vägdes dock upp när en en annan av de republikaner som tvekat, Jeff Flake från Arizona, bestämde sig för att släppa fram den starkt ifrågasatte Kavanaugh till jobbet.

Osäkerheten minskades ytterligare när demokraten Joe Manchin meddelade att han tänker trotsa sitt parti och stödja Trumps kandidat.

– En kvalificerad jurist, motiverar Manchin beslutet.

Avgörande omröstning

Om alla senatorer röstar som de lovat, vilket i och för sig inte är hugget i sten, skulle voteringen sluta 51 – 49 i favör för att godkänna Kavanaugh.

Skulle någon republikan byta sida, så att voteringen slutar oavgjort, har vicepresident Mike Pence den avgörande utslagsrösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet