Ett barn får hjälp efter den misstänkta kemvapenattacken den 7 april. Foto: TT

Ny rapport om kemiska vapen i Syrien: Klorgas vid attack mot Douma

Publicerad

Klorgas användes troligen i en misstänkt attack med kemiska vapen i staden Douma i Syrien förra året. Det skriver Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i en rapport som släpptes på fredagen.

Enligt rapporten beräknas ett 40-tal människor ha omkommit i attacken i april förra året, som riktades mot Douma, strax utanför den syriska huvudstaden Damaskus. Douma har drabbats hårt av strider mellan regeringsstyrkor och rebeller under inbördeskriget i Syrien.

Kort efter attacken begav sig representanter för OPCW till Syrien för att utreda vad som hänt. Det dröjde två veckor, bland annat på grund av säkerhetsläget, innan de kunde ta sig in i Douma för att genomföra uppdraget.

Väl där så tog de prover och intervjuade vittnen. Analyserna visar, enligt OPCW, att giftiga kemikalier som innehöll klor med stor sannolikhet använts vid angreppet.

Ingen pekas ut

USA, Storbritannien och Frankrike anklagade Assad-regimen för att ha utfört angreppet men OPCW-rapporten pekar inte ut någon ansvarig, då det inte ingick i mandatet för undersökningen.

Det syriska styret har hela tiden nekat till att ha utfört attacken. Ryssland ställde sig på dess sida och hävdade att attacken var iscensatt.

OPCW har även en pågående utredning om en påstådd gasattack i den syriska staden Aleppo i november. Då uppges uppemot 100 personer ha insjuknat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet