Gammalsvenskbybon Lilija Malmas (t.v) talar flytande svenska. Om kriget nu eskalerar i Ukraina hoppas hon kunna flytta till Sverige. Foto: Sofia Hoas

Oron växer i svenskbyn i Ukraina – flera vill flytta till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De pratar flytande svenska. Men de bor på den fattiga ukrainska landsbygden – inte långt från den rysskontrollerade Krimhalvön. Efter Rysslands attack i söndags växer nu oron bland svenskättlingarna i Gammalsvenskby.

– Min dotter sa i dag att mamma nu kan vi kanske börja förbereda oss på att flytta till Sverige, säger Lilija Malmas till SVT.

Gammalsvenskby ligger vid floden Dnerps strand i södra Ukraina. Det är landsbygd. Husen är slitna och vägarna är märkta av mångårig misskötsel.

Men det här är inte vilken ukrainsk by som helst. På husväggar kan du se svenska flaggor. Flera av de äldre talar flytande svenska. Och barnen lär sig fortfarande svenska i skolan – trots att svenskättlingarna slog sig ner i byn redan under slutet av 1700-talet.

Krimkonflikten

Oron växer i byn

Minst två unga män från byn dog i striderna 2014 när Ryssland annekterade Krimhalvön. Sedan dess har livet nästan hunnit återgå till det normala – fram till och med den här helgen. Efter Rysslands attack i söndags växer nu oron bland svenskättlingarna. Bara 15 mil söderut ligger den rysskontrollerade Krimhalvön.

– Ryssland krigar hela tiden, jag tycker inte om Ryssland, säger 81-åriga Maria Malmas som är född och uppvuxen i Gammelsvenskby.

Och det finns skäl att oroa sig för den som bor i området. På andra sidan floden ligger hamnstaden Kachovka. Där finns ett strategiskt viktigt vattenkraftverk som Ryssland tros vara intresserade av. Sedan händelserna i helgen har det ryktats i byn om att soldater har setts utanför vattenkraftverket. Det är bara rykten – men oron har börjat gnaga i igen precis som den gjorde för fyra år sedan.

Vill flytta till Sverige

SVT har varit i kontakt med ett flertal bybor. Flera av dem, framför allt ungdomarna, drömmer nu om att kunna flytta till Västeuropa – och gärna till Sverige. Dels på grund av oron för kriget. Men även för att lättare kunna få jobb.

Lilija Malmas har en dotter i 20-årsåldern. Mamman är kvar i Gammelsvenskby men dottern bor just nu tillfälligt i Göteborg. Och efter helgens attack har de redan hunnit prata om att flytta till Sverige permanent.

– Min dotter sa i dag, att mamma nu kan vi kanske börja förbereda oss att flytta till Sverige, säger Lilija Malmas.

Tycker du Sverige borde erbjuda sig att ta emot er om konflikten eskalerar?

– Ja, om det blir så är det klart att vi vill flytta till Sverige. Det är många som gärna vill flytta härifrån.

Det här är Gammalsvenskby

Gammalsvenskbys befolkning kommer ursprungligen från Dagö i Estland. Estland var formellt en del av Sverige fram till och med 1721. Och även efter att Ryssland hade tagit över landet levde där en ganska stor svenskspråkig befolkning.

Under slutet av 1700-talet flyttade Ryssland befolkningen till det som kom att bli Gammelsvenskby. Om det var tvångsförflyttningar eller om befolkningen lockades att flytta på andra sätt är oklart.

I Gammelsvenskby har de sedan lyckats behålla både språket och sina kopplingar till Sverige. På senare år mycket tack vare ett vänortsavtal med Gotland och den svenska föreningen Svenskbyborna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet