En sudanesisk kvinna i staden Geli, fyra mil norr om huvudstaden Khartoum, kliver runt bland bråte från byggnader som förstörts efter att en kraftig störtflod dragit fram. Foto: EPA / Marwan Ali / TT

Över 60 döda i översvämningar i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Den rådande regnperioden i Sudan slår just nu mycket hårt mot landet. Tiotusentals hus har förstörts, vägar stängts av och människoliv skördats på grund av översvämningar – och då återstår fortfarande flera månader av förväntat kraftig nederbörd.

17 av Sudans 18 provinser har redan drabbats. Av de 35 750 hus som hittills översvämmats av regnmassorna har omkring två tredjedelar totalkollapsat. Detta meddelade landets tillförordnade hälso- och sjukvårdsminister under söndagen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Regnperioden i Sudan har än så länge bara pågått i ett par månader, men den väntas pågå till slutet av oktober och FN befarar att många fler störtfloder är att vänta, rapporterar BBC.

Huvudstaden hårt drabbad

Redan nu står det dock klart att årets säsong med kraftigt regnoväder skördar många liv i det fattiga landet i Nordafrika. Hittills har 62 personer dött till följd av översvämningarna.

Dramatiska bilder, som publicerats den senaste tiden, visar hur vattenmassor gjort att delar av vissa vägar i landet helt stängts av. Ett område som är särskilt svårt drabbat av översvämningarna är det södra delarna av huvudstaden Khartoum, där den Vita Nilen och Blå Nilen möts, enligt AP.

Militären har satts in i hjälparbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.