Foto: Scanpix

Polis: ”Han sade att han var Jokern”

Uppdaterad
Publicerad

71 personer blev skjutna i biosalongen när en man utklädd till ”Jokern” började skjuta urskiljningslöst omkring sig. 12 av dem dog och 59 skadades – och för flera av de skadade är tillståndet allvarligt.

När gärningsmannen öppnade eld vid premiärvisningen av den nya Batman-filmen trodde biobesökarna först att det var specialeffekter till filmen.

Skottdramat skedde strax efter midnatt lokal tid i Aurora, en förort till Denver, under premiärvisningen av Batman-filmen ”The Dark Knigt Rises”.

Massmord i Aurora 2012

Vittnen beskrev att gärningsmannen, som senare pekats ut som 24-årige James Holmes, burit en gasmask och kastat något som tros ha varit tårgas in i en salong sekunder innan skjutningen.

–Plötsligt ramlade folk bara ihop. Vi låg på golvet och försökte undvika att bli skjutna, berättade Chris Jones för den lokala tv-kanalen KMGH-TV.

Var utklädd till ”Jokern”

Enligt polisen var mannen utklädd till Jokern – Batmans ärkefiende i filmerna.

–Han såg ut som en galen person. Han hade färgat sitt hår rött och sade att han var Jokern, uppenbart menade han Batmans fiende, sade Ray Kelly, polischef i New York, enligt AP.

Uppgifterna bekräftas av polis i Denver för ABC News.

Stod öga mot öga med mördaren

Ett annat vittne, Jennifer Seeger, berättade för NBC att gärningsmannen gick långsamt upp längs gången och sköt slumpvist utvalda.

–Jag sa till min vän att vi måste ut, men då började han skjuta dem som försökte ta sig till utgångarna, enligt AP.

Till slut stannade mannen framför Seeger och riktade ett gevär mot hennes ansikte. Sedan sköt han personen som satt bakom henne.

–Jag har ingen aning om varför han inte sköt mig, säger hon till Denver Post.

Agerade på egen hand

Den misstänkte gärningsmannen, James Holmes, agerade enligt polisen helt på egen hand och är tidigare ostraffad. Enligt polisen i Colorado använde han tre sorters vapen: ett automatvapen, ett hagelgevär och en pistol.

I samband med gripandet berättade han att sprängmedel fanns placerat i hans lägenhet i norra delarna av förorten Aurora. Polisen har spärrat av och evakuerat ett helt lägenhetskomplex. Det kan ta lång tid innan man tar sig in i lägenheten, som är minerad.

Flaggorna på halv stång

Filmen ”The Dark Knigt Rises” skulle haft världspremiär världen över under fredagen, men premiären i Paris ställdes in efter massakern. I New York placerades två poliser utanför ingången till biografen vid Times Square.

USA:s President Barack Obama meddelade på fredagseftermiddagen, svensk tid, att flaggorna på alla offentliga amerikanska byggnader kommer att vaja på halv stång till och med den 25 juli för att hedra offren.

”Michelle och jag är chockade och ledsna över den fruktansvärda och tragiska skjutningen i Colorado.” skrev han i ett uttalande.

Ett blodigt dåd

Totalt träffades 71 personer iflera olika biosalonger. 12 av dem dog och 59 skadades. Tio av de döda hittadesi biosalongen, ytterligare två avled på sjukhus eller på väg till sjukhus, uppgerpolisen. För flera av de skadade är tillståndet allvarligt. Ett tre månadergammalt spädbarn är en av de skadade.

Skjutningen inträffade bara drygttre mil ifrån Columbine High School, där två studenter sköt ihjäl 13 personer1999. Dödskjutningen är det var den blodigaste i sitt slag i USA sedan april2007. Då dödades 32 personer och 15 skadades på ett universitet i delstatenVirginia.

Den nationellabranchorganisationen för biografägare i USA uppmanar nu sina medlemmar att seöver säkerhetsrutinerna i sina biografer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Aurora 2012

Mer i ämnet