President Janukovytj avsatt av parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Det råder närmast revolutionsstämning i centrala Kiev, efter att demonstranter tagit kontrollen över regeringskvarteren.

President Viktor Janukovytj säger att han sitter kvar, trots att parlamentet har beslutat att avsätta honom.

Strax efter klockan 16 i dag röstade parlamentet i Ukraina igenom en deklaration som säger att president Viktor Janukovytj ”är konstitutionellt oförmögen att utföra sina plikter”.

Ett nyval har beslutats att hållas den 25 maj.

Krimkonflikten

Efter omröstningen reste sig parlamentsledamöterna upp och jublade, somliga hoppade av glädje och brast sedan ut i nationalsången.

Den ukrainska militären säger i ett uttalande att de inte kommer att lägga sig i den politiska konflikten.

”En statskupp”

Viktor Janukovytj kallade tidigare i eftermiddag i ett tv-tal det som händer i Ukraina för en statskupp.

Janukovytj, som lämnat huvudstaden Kiev, säger att en kupp genomförts i Ukraina. Enligt honom är de senaste besluten som tagits i parlamentet inte giltiga och därför kommer att han inte att underteckna dem, så att de träder i kraft.

Janukovytj säger vidare att oppositionen leds av ”gangsters” och att han kommer att stanna i sydöstra Ukraina och att han inte har några planer på att lämna sin post.

– Jag kommer att överklaga till alla internationella observatörer, till alla medlare som varit inblandade i den här politiska konflikten om att stoppa skurkarna – de är ingen opposition, de är skurkar, säger han till tv-kanalen UBR.

Ministrar flyr

Enligt Kyiv Post, som citerar Interfax Ukraina, har gränspolis stoppat före detta inrikesminister Vitalij Zachartjenko från att fly landet. Även riksåklagaren Viktor Psjonka och före detta skatteministern Oleksandr Klymenko ska ha hindrats från att lämna Ukraina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet