Protasevitjs föräldrar: ”Vi kommer att rädda dig”

Publicerad

Aktivisten Roman Protasevitj hålls fängslad i Belarus efter det kritiserade gripandet i samband med att ett plan tvingades ned i landet. Nu vädjar hans föräldrar om hjälp att rädda sin son – innan det är för sent.

– I egenskap av Romans föräldrar ber och bönfaller vi er. Vi ber om hjälp.

Journalisten och regimkritikern Roman Protasevitj skulle flyga från Grekland till Litauen den 23 maj i år. Men i stället för att landa i Vilnius tvingades planet ned i Minsk – enligt order från Belarus president Aleksandr Lukasjenko.

På flygplatsen greps och fördes den 26-åriga aktivisten och hans flickvän bort av polis.

Belarusiska myndigheter har spridit videoklipp på Protasevitj från fängelset där han säger att han är vid god hälsa. Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja är dock övertygad om att aktivisten torteras.

Mamman: ”Spår av våld i ansiktet”

Nu har telegramkanalen Nexta, som Protasevitj var med och grundade, publicerat ett klipp med hans föräldrar. I videon riktar de sig direkt till sin son:

– Snälla, fortsätt vara stark. Så många människor jobbar på att få dig frisläppt. Håll ut, vi kommer att hjälpa dig och vi kommer att rädda dig, säger hans mamma Natalia Protasevitj.

Efter att ha tagit del av bilderna som spridits på sin son delar hon också Tichanovkajas uppfattning om misshandel.

– Jag vet hur han ser ut och det syntes väldigt tydligt att det fanns spår av våld i ansiktet som hade sminkats över.

Föräldrarna säger att de inte vet var Roman Protasevitj befinner sig och att han varken får ta emot besök av advokater eller oberoende läkare.

”Snälla hjälp oss”

Sverige och övriga EU-medlemsländer har förbjudit belarusiska flygplan i sina luftrum och ledarna kräver att Roman Protasevitj omedelbart släpps fri.

Hans föräldrar efterfrågor dock kraftigare insatser från omvärlden för att påverka president Lukasjenko.

– Ni måste förstå att varje dags, varje timmes, varje minuts dröjsmål kan kosta min son, och andra ungdomar som befinner sig bakom galler, livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.