Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mobiliseringen av rysk militär kommer att upphöra om två veckor. Det säger Rysslands president Vladimir Putin i ett tal. Foto: TT/AFP

Putin: Inga planer för ytterligare mobilisering

Uppdaterad
Publicerad

Mobiliseringen av rysk militär kommer att upphöra om två veckor Det säger Rysslands president Vladimir Putin.

På en pressträff efter ett toppmöte i Kazakstan uppgav presidenten att den mobilisering han aviserade för en knapp månad sedan snart har nått sitt mål. Enligt Putin har 222 000 reservister mobiliserats på drygt tre veckor, och målet om 300 000 kommer att ha uppnåtts de närmaste 14 dagarna.

– Inget ytterligare är planerat. Jag kan inte se att det finns ytterligare behov inom överskådlig framtid.

16 000 av de inkallade befinner sig enligt Putin på marken i Ukraina.

Hotade Nato

Putin sa också att anledningen till mobiliseringen var att det var omöjligt att hålla fronten mot Ukraina med bara landets reguljära styrkor. Putin fick också frågan om han ångrar valet att mobilisera. Svaret var nej.

Mobiliseringen möttes av stort missnöje i Ryssland, där en mycket stor del av samtliga män under 65 år är reservister. Tiotusentals uppges ha flytt landet efter Putins besked den 21 september.

Den ryske presidenten passade också på att hota Nato-länderna och sa att en global katastrof väntar om Nato-styrkor skulle hamna i direkt strid med rysk militär. Samtidigt sa han att Moskva är redo att förhandla med Kiev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.