Odaterat fotografi som ​Xiaobos familj släppt Foto: TT

Regimkritikern Liu Xiaobo död

Uppdaterad
Publicerad

Fredspristagaren och regimkritikern Liu Xiaobo har avlidit på sjukhus i Kina, uppger en myndighetskälla enligt AFP. Han blev 61 år gammal.

I slutet av juni kom nyheten att den fängslade fredspristagaren, författaren Liu Xiaobo fått obotlig cancer. Därmed fick han tillstånd att lämna fängelset i Kina för sjukvård.

LÄS MER: Liu Xiabo får utländsk vård

Liu Xiaobo dömdes till elva års fängelse 2009 för ”samhällsomstörtande verksamhet”. 

Han är en av de mest kända regimkritikerna i Kina och var bland annat en av författarna bakom Charta 08 – ett manifest med krav på långtgående politiska reformer i Kina.

Xiaobo deltog även i protesterna vid Himmelska fridens torg 1989.

LÄS MER: Liu Xiabo får fredspriset

Fängslad när han fick fredspriset

När Nobels fredspris delades ut i Oslo 2010 satt mottagaren Liu Xiaobo redan fängslad hemma i Kina.

Han föddes den 28 december 1955 i Changchun i provinsen Jilin i centrala Kina. Han tog doktorsexamen i litteratur Peking 1988 och gästföreläste på flera utländska universitet, bland annat i Oslo.

Under tiden i Oslo ”svängde han tydligt från att vara litteraturkritiker till att bli systemkritiker”, har den norske Kinaforskaren Harald Bøckman berättat.

Protestvår 1989

Våren 1989 deltog Liu i demokratiupproret och protesterna på Himmelska fridens torg i centrala Peking. Han greps, fängslades i 20 månader och förlorade sitt universitetsarbete. Man han fortsatte efter frigivningen att verka för demokratiska och mänskliga rättigheter och fängslades flera gånger.

I slutet av 2008 greps Liu igen. Då hade han varit med om att författa frihetsmanifestet Charta 08 med krav på politiska reformer och större fri- och rättigheter.

2009 dömdes han till elva års fängelse för uppvigling och omstörtande verksamhet. Hans hustru Liu Xia sattes i husarrest.

Norge straffades

LÄS MER: Kina hotar inför fredsprisceremonin

Regimens åtgärder väckte protester på många håll, och 2010 utsågs han till fredspristagare i Oslo.

Norska Nobelkommitténs val väckte starka reaktioner i Peking, där regeringen anklagade norrmännen för att stödja och upphöja en vanlig ”brottsling”.

Kina straffade Norge i flera år. Stortingsledamöter fick inte inresevisum och fiskexporten till Kina tog stryk.

Men Liu har också haft stöd inom Kina. Albert Ho, parlamentsledamot i den kinesiska specialregionen Hongkong och ordförande i en rättighetsgrupp, sade i samband med prisutdelningen 2010:

”Liu är inte ensam. I Kina vill tiotusentals människor ha ett fritt och demokratiskt land”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.