Analys: Risken är att valvinnaren Joe Biden lovar för mycket

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

“När jag talar med utländska ledare så säger jag att USA är tillbaka” twittrade Joe Biden i veckan. Förväntningarna är högt ställda när USA ska göra comeback i världssamfundet. Biden har bland annat lovat att bekosta covid 19- vaccin till fattiga länder, stötta kvinnors rätt till abort och skapa allianser för demokratin och klimatet. Men risken är att han lovar för mycket.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Joe Biden drivs av en övertygelse att coronapandemin och klimatkrisen bara kan lösas genom internationellt samarbete och samordnade insatser. Det är en tydlig brytning med Donald Trumps politik där ledstjärnan var

”America First”, och där internationella avtal och åtaganden beskrevs som en ” dålig deal” för USAs räkning.

Presidentvalet i USA 2020

I en intervju med CNN nyligen sa Biden att ” Trump stuckit ett finger i ögat på alla våra vänner och allierade medan han omfamnat varje auktoritär ledare i världen- vi har förlorat våra vänner”. Nu vill Biden gjuta nytt liv i relationen till gamla allierade som EU, Japan och Sydkorea. Och då måste han återupprätta förtroendet för USA.

Ska pressa Kina om kolkraften

Under valrörelsen lovade han att återställa flera av Donald Trumps mest kontroversiella beslut. Dit hör att återinträda i Paris-avtalet , anta en plan för hur USA ska bli koldioxidneutralt senast 2050 och bidra med pengar till FNs gröna klimatfond som hjälper utvecklingsländer att hantera klimatkrisen. Joe Biden har lovat att han ska pressa Kina att avveckla kolkraften. Efter att Kina tog sitt historiska beslut att bli koldioxidneutralt till 2060 så kan ett samarbete mellan världens två största utsläppsländer skapa nya affärsmöjligheter på vägen mot ren energi.

Joe Biden har också sagt att USA åter ska bli medlem av Världshälsoorganisationen WHO och delta i samarbetet Covax, som ska hjälpa länder som själva saknar resurser att köpa in vaccinationsdoser mot covid-19. Men USAs återinträde sker inte villkorslöst. Donald Trump kritiserade WHO för att gå i Kinas ledband och Biden vill nu se garantier att Kina inte har otillbörligt stort inflytande över WHOs beslut.

För kvinnors rätt till abortrådgivning och sexuell reproduktiv hälsa blir det en total kursändring. Under Trump förbjöds amerikanska biståndsorganisationer som driver hälsokliniker att ens nämna abort. USA undertecknade så sent som i oktober ”Geneva Conseus Declaration” som avfärdar abort som en rättighet och vill återupprätta kärnfamiljen, bland undertecknarna finns länder som Brasilien, Polen och Saudiarabien.

Det förbudet väntas Joe Biden häva och åter tillåta biståndsmedel att gå till globala hälsoreformer där abortrådgivning ingår.

Världen har förändrats

Han har under sina 100 dagar lovat att bjuda in till ett globalt klimattoppmöte och inom första året bjuda till ett toppmöte för demokratin där temat ska vara mänskliga rättigheter, kamp mot korruption och auktoritära regimer. Joe Biden har också sagt att han vill återuppta förhandlingarna med Iran i syfte att åter underteckna det internationella icke-spridningsavtalet som USA lämnat.

Men risken är att han lovar för mycket.

Joe Biden har enorma utmaningar på hemmaplan. Dit hör att hantera en galopperande coronapandemi och skyhöga arbetslöshetssiffror.

Och världen har förändrats sen Joe Biden lämnade Vita Huset 2016.

Det var länge sen USA sågs som en oomtvistad ledare av den fria världen. Men som partner till de länder som fortfarande tror på FN , demokrati och multilateralt samarbete gör USA en välkommen comeback.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet