Shadda Abdel Aziz är 41 år kommer från Homs och flydde till Libanon när kriget i Syrien bröt ut. Foto: SVT

Röster inför FN-möte: ”De måste få stopp på kriget i Syrien”

Uppdaterad
Publicerad

Under dagens toppmöte kring flykt och migration i FN:s generalförsamling står den globala flyktingkrisen på agendan – och kriget i Syrien är en av de frågor som hamnat i fokus. SVT Nyheters migrationskorrespondent Stina Blomgren har talat med fyra personer som tvingats på flykt på grund av kriget i landet, och bett dem svara på vad de hoppas kan bli resultatet av mötet.

Toppmötet, som i dag inleds i FN:s generalförsamling, har på förhand kallats för ett historiskt tillfälle att förbättra medlemsländernas system för att hjälpa flyktingar och migranter.

Den globala flyktingkrisen har föranlett mötet, men efter diskussioner mellan medlemsländerna har agendan vidgats från att handla om människor som flyr undan krig och konflikter till att även omfatta migranter som lämnar sina hemländer av andra orsaker.

SVT:s migrationskorrespondent

Vill förbättra insatser

Målet med mötet är att kunna skapa bättre insatser och att ge ökat stöd till de länder som tar emot flest flyktingar och deltagarna kommer även att diskutera situationen för världens migranter.

SVT Nyheter har talat med några av de personer som drabbats av kriget i Syrien för att ta reda på vad de hoppas att deltagarna ska kunna komma fram till under sina diskussioner.

Sana Muhammad, som är 24 år och befinner sig på flykt från Syrien sedan 1,5 år tillbaka, berättar att hon tigger på Beiruts gator för att kunna ge sina tre flickor mat.

– Jag kom till Libanon från Idlib i Syrien för ett och ett halvt år sedan. Min man jobbade som kock i Syrien, men vi lämnade landet efter att han greps av den syriska regimen. I dag vet vi inte var han finns. Nu bor jag i Beirut med min syster och hennes familj. Jag har tre små flickor och de har ingen plats i någon skola. Vi bor hos min syster och hennes familj, och vi har registrerat oss hos FN, men vi får inte någon mathjälp. För att klara oss tigger jag och flickorna på gatan i Beirut. Ibland arbetar jag om jag får städjobb hos någon familj.

”De vet inte hur vi har det”

Sana Muhammad säger till SVT Nyheter att hon hoppas att deltagarna under toppmötet i New York ska kunna lämna ett besked om hur man ska kunna få ett stopp på kriget i Syrien och var alla flyktingar ska bo.

 – På mötet i New York måste de tala om Syrien, om hur kriget ska få ett slut. De måste också tala om var flyktingarna ska bo. De vet inte hur vi har det här i Libanon. Att vi är så många och att vi inte får laglig status.

Shadda Abdel Aziz är 41 år kommer från Homs och berättar för SVT Nyheter att han flydde till Libanon när kriget i Syrien bröt ut.

– Jag lämnade Homs i Syrien redan vid krigets början och flydde hit till Libanon. Jag har fem barn och ingen av dem går i skolan. De tre äldsta måste jobba för att hjälpa familjen. Min man är sjuk och kan inte jobba längre.

Shadda Abdel Aziz säger till SVT Nyheter att hon hoppas att en dag kunna återvända till hemlandet.

 – På migrationstoppmötet i New York är det viktigt att de förstår att vi som har lämnat vårt land har gjort det för att vi inte kunde vara kvar. Min högsta dröm är att återvända till Syrien och att kunna leva så som vi gjorde före kriget. Jag önskar att mina barn kunde få utbildning och ett värdigt liv. De äldsta är 12, 14 och 15 år och arbetar med att städa en grönsaksaffär. Jag städar hos familjer, men vi har ändå inte tillräckligt mycket pengar för att köpa mat.

”Måste tala om arbetssituationen för flyktingar”

Mohamed Mansour, som är 28 år och kommer från staden Deir al-Zor, berättar för SVT Nyheter att staden styrs med järnhand av IS.

– Jag kommer från Deir al-Zor och mina föräldrar är fortfarande kvar där. Terrorgruppen Islamiska Staten styr staden och de bestämmer över allting. Mina föräldrar är ständigt rädda och allt är förbjudet, som att bära jeans. Männen måste ha skägg och kvinnorna måste täcka sig.

Mohamed Mansour, som nu försörjer sig som kock i Beirut, säger till SVT Nyheter att han hoppas att mötesdeltagarna i New York kommer att diskutera flyktingarnas svåra arbetssituation.

 – När kriget började var jag lärarstudent, men nu jobbar jag som kock i Beirut. Jag är gift , men jag och min fru har inga barn ännu. Politikerna på migrationstoppmötet i New York borde tala om hur svårt det är för flyktingar att få arbeta. De flesta har inga arbetstillstånd här i Libanon och måste ta flera jobb eftersom vi tjänar mindre än andra.

Arbetssituationen viktigaste frågan

Även 17-åriga Fahed Ali , som befinner sig i Libanon, säger till SVT Nyheter att han tycker att flyktingarnas arbetssituation är den viktigaste frågan att ta upp under toppmötet.

– Jag har varit i Libanon i snart ett år. Jag har inget uppehållstillstånd eftersom det är väldigt dyrt att ordna det.Jag tycker att mötet i New York ska diskutera varför det är så svårt för flyktingar att få uppehållstillstånd. Jag jobbar som städare och sänder hem pengar till min familj i Hasaka i Syrien varje vecka. Vi pratar via Whatsapp så ofta vi kan.

Fahed Ali berättar för SVT Nyheter att han inte har en fast adress i Beirut och att han tvingas att arbeta 14 timmar varje dag.

 – Jag har ingenstans att bo här i Beirut. I går sov jag hos en vän i en stadsdel, i dag ska jag sova hos en annan vän i en annan del av staden. Allt jag äger är min arbetsoverall och en uppsättning kläder, en tröja och ett par byxor. En dag i veckan är jag ledig och då tvättar jag mina kläder och vilar litet. Annars jobbar jag fjorton timmar varje dag.

”Vill ha drömmar igen”

Det Fahed Ali främst hoppas på att FN-toppmötet ska resultera i är ett slut på kriget i Syrien, berättar han för SVT Nyheter.

– Nu hoppas vi på att vapenvilan fortsätter och att det kommer en lösning för oss, att kriget tar slut. Jag är sjutton år och gick i skolan när kriget började. Jag hade drömmar då och jag vill ha drömmar igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT:s migrationskorrespondent

Mer i ämnet